Petter Northug.Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Talisport
30. detsember 2017, 08:15

Kas norralaste karm otsus teeb suusatamisele karuteene?

Täna algavalt murdmaasuusatamise mitmepäevasõidult Tour de Ski jäävad eemale ilmselt maailma kaks kõige tuntumat meessuusatajat ehk praegune valitseja Johannes Hösflot Kläbo ja viimase kümnendi suurim staar Petter Northug.

Erinevalt Kläbost soovinuks Northug suusatuuril kaasa teha, aga nagu sellel hooajal kombeks, oli probleem kehvas vormis. Võib-olla ongi 31aastane Northug kogu hiilguse minetanud, aga imesid on varemgi juhtunud. Eriti tema puhul.

13kordne maailmameister arvati Norra koondise esimeseks varumeheks, aga eile kinnitas peatreener Tor Arne Hetland, et kõik on terved ja Northugi teeneid vaja ei lähe.

Loomulikult leidub neid, kes on Kläbo ja Northugi eemalejäämise peale pahased. „Northug kuulub siiamaani murdmaasuusatamise tähtsaimate tegijate hulka. Talle vaatavad alt üles ka Saksamaa lapsed, mitte ainult norralased. On täielik lollus, et teda Tour de Skile ei lastud. Tahaks siin näha ka Kläbot. Kui teda pole, on ala palju igavam,“ ütles endine Saksamaa tippsprinter ja praegu televisioonis töötav Peter Schlickenrieder NRK-le.

Rahvusvahelise suusaliidu murdmaasuusatamise MK-sarja võistlusdirektor Pierre Mignerey lisas, et kuigi Northugi saatuse üle on otsustamisõigus vaid Norra koondisel, siis tema soovinuks elavat legendi ikkagi Tour de Skil näha.

"Mulle meeldiks, kui Northug oleks stardis. Aga mõistan, et Norra on nii võimas suusariik, et isegi suusatamise suurimale staarile on raske midagi garanteerida," lausus ta.

Tour de Ski ajakava

30. detsember Lenzerheide 1,5 km vabatehnikasprint

31. detsember Lenzerheide 10/15 km klassikatehnika eraldistart

1. jaanuar Lenzerheide 10/15 km vabatehnika jälitussõit

3. jaanuar Oberstdorfi 1,2/1,5 km klassikasprint

4. jaanuar Oberstdorfi 10/15 km vabatehnika ühisstart

6. jaanuar Val di Fiemme 10/15 km klassikatehnika ühisstart

7. jaanuar Val di Fiemme 9 km vabatehnika jälitussõit (mäkketõus)