MUSKLIMEES: Niimoodi reklaamis Olev Annus 1990ndatel oma toidulisandeid. Pilt avalikkuseni ei jõudnudki, sest teised firma osanikud kartsid klientide negatiivset reaktsiooni – nimelt on pildil näha revolverit.Foto: Erakogu
Spordivaria
4. jaanuar 2018, 00:05

Meie oma Schwarzenegger!? Eesti aegade parima kulturisti metsik elu: kaklus KGBga, valeabielu ning Mr. Universumi tiitel! (46)

Pole ilmselt palju eestlasi, keda võiks märulikangelasest poliitiku Arnold Schwarzeneggeriga samasse nimekirja sättida. Ja kui peaks sellise mõtteharjutuse üle nuputama, siis vaevalt, et lipsaks üle huulte nimi Olev Annus (66). Pikalt Soomes elanud Eesti aegade ühel andekaimal ja parimal kulturistil on seljataga seiklusterohked ajad, kust ei puudu jõuorganitega jagelemine, võltsabielu, andunud austajad ning tiitlid.

Kulturism oli Nõukogude liidus populaarne, kuigi võim seda ei soosinud. Võistlused olid pooleldi põrandaalused ning ettenägelikumatel korraldajatel oli varrukast võtta varusaal, juhuks kui KGB-mehed uksele koputama tulid. Hallid olid võistluste ajal tavaliselt puupüsti täis ning kõigile soovijatele lihaste vaatamise mõnu ei jätkunudki.

„Leedus olid kulturistid päris tuntud,“ meenutab Olev Annus. „Kord pärast võitmist sõitsime Klaipedas suure ülekiirusega ja miilits pidas kinni. Üks vaatas autosse, ütles „Annus jedet“ (Annus sõidab – S.K.) ja trahvi ei tulnud.“

Ei lubatud võistlema

Idee Soome emigreeruda hakkas mehel idanema 1980ndate alguses. Lagi tuli ette ning Nõukogude Liidust laia maailma pääsemine oli üüratult keeruline. Eesti kulturismi üks isadest Innar Mardo organiseeris küll turismiviisad võistlustele Poolasse ja Ungarisse, aga Annus soovis enamat.

Teda kutsuti Filipiinidel toimunud IFBB (rahvusvaheline kulturismiliit) MMile, kuid viisat ta ei saanud ning KGB tundis huvi mehe tutvuste ja kirjavahetuse üle. Samuti ei lubatud teda USA ning maailma koondise mõõduvõtule muskleid demonstreerima. Siis oli selge – midagi tuleb ette võtta! Kuna tal oli kaks last, siis ei soovinud ta sildu põletada ning salaja end teise riiki nihverdada.

Talle koduses treeningsaalis Tartu maanteel käisid aeg-ajalt külas Soome kulturistid. Üks neist rääkis oma õele augu pähe ning sündis fiktiivne abielu! Pärast seda algas näitemäng KGBle. Ta helistas aeg-ajalt postkontorist Soome. Võltsabikaasa külastas teda. Oli ju vaja võimudele kuidagi selgeks teha, et armastus on tõeline! Kuigi ei olnud. Luba riigist lahkuda aga ei tulnud ega tulnud.

Kaklus KGBga?

Annus meenutab üht vahejuhtumist, mille taga usub ta olevat KGB, kes teda tollal igal viisil mõjutada üritas. Ühel õhtul sättis ta end marsruuttaksos bussijuhi taha. Tema kõrvale istutas end tätoveeritud käega venelane ning üle vahekäigu veel üks venelane. Lõpp-peatuses olid masinasse jäänud vaid tema, juht ning kaks potentsiaalset kaaki. Annus soovis väljuda, kuid kahtlased tegelinskid olid teel ees. Kui värske õhu kätte jõuti, läks löömaks nagu parimas märulifilmis. Spetsnazi koolituse läbinud ning ülikooli ajal karatetrennis Annus sai oma võimeid näidata.

„Astusin paremale, et lööki vältida,“ alustab atleet, kes kulturismi leidis pärast maadlustrennis saadud vigastust. „Mees ei saanud mulle pihta ja minule suunatud löögi võttis vastu takso. Mehel oli käes ilmselt nukid või midagi muud. Minul endal mingit relva ei olnud ja ära ma ei jooksnud. Ründasin siis, kui mees pilgutas silmi. Kiire löök jalaga külgsuunas, kohe järgi sekundi murdosa jooksul löök käega külgsuunas, ja enne kui mees maha kukkus, jõudsin veel korra lüüa, sest maaslamajat ju ei lööda.“

Pärast seda vajutas sohver gaasi põhja ning Annus võttis maha teisegi kodaniku.

„KGB oli saatnud valed mehed,“ nendib ta.  

1984. aasta jaanuaris sai Annus teate, et tal on kaks nädalat aega Eestist lahkumiseks. Kuna just sel ajal oli remondis parvlaev „Georg Ots“, lendas ta uute koduriiki Leningradist. Soome võttis ta kaasa kuldsõrmuse, veidi üle 600 marga, spordikoti riietega, kaks põhjanaabrite kulturisti poolt Eestisse hoiule jäetud messingust vaasi ning paar pudelit šampanjat, mis pagasitöötajate karmidele kämmaldele vastu ei pidanud.

Kihutav Porsche

Võõral maal seadis ta end algselt sisse Jyväskylässe, kus elas tema fiktiivne abikaasa, kuid juba varsti kolis ta kohaliku kulturismiliidu presidendi kutsel Helsingisse ning hakkas seal muskleid vormima. Järgnesid võistlused üle Euroopa. Kord Itaaliast naastes märkas ta, et inimesed käituvad imelikult ning väldivad teda. Peagi selgus tõde – Alex Lepajõe ja Raivo Roosna olid just röövinud Helsingis juveelipoodi ning Roosnat oli artiklites nimetatud Eesti kulturistiks. Kõigest hoolimata oli maailm lahti, Annus käis näiteks Los Angeleses treenimas ning Las Vegases võistlemas.

1986. aastal triumfeeris mees Varssavis IFBB EMi raskekaalus. Oma sünnipäeval. Tšornobõli tuumakatastroofiga samal päeval. Veider ajastus. Kummaline oli ka see, kuidas mees üldse sellele võistlusele pääses. Soome kulturismiliit nõudis Annuselt osavõttu Jyväskylas toimunud EM-valikvõistluselt, kuigi tema enda sõnutsi oli kindel, et konkurente talle ei leidu.

Hommikul kell 8 pidi ta kaalumisel olema, kuid kell 6 pesitses ta veel Helsingis ning vaevles WCs kõhuhäda käes. Kahe linna vahel on kilomeetreid umbes 270. Siililegi selge, et oli kiire. Annust autoga oodanud sõber Jari oli aga rahulik.

„Ära muretse, küll jõuame, kükita edasi,“ sõnas ta Olevile.

„Lõpuks pääsesin autosse, panin seljatoe magamisasendisse ja Porsche läks liikvele,“ kirjeldab Annus. „Paha on olla, mingil ajal kergitan end, heidan pilgu spidomeetrile – kiirus 230 km/h – ja võtan taas magamisasendi. Jõudsime kohale veidi enne kaheksat. Kulturismiliidu president ütles, et ta oli ka kiirust ületades Jyväskylä suunas sõitnud, kui äkki nägi tahavaatepeeglist suurtükikuulina lähenenud autot, mis temast nagu postist mööda sõitis.“

Mister Universum!

Kulturismimaailm on killustatud ning erinevaid organisatsioone mitmeid. Kuna IFBB Soome alaliit heitis Annusele pidevalt kaikaid kodaratesse, kolis mees NABBA (1950. aastal Inglismaal loodud kulturismiliit) võistlustele. 1987. aastal sai temast nii NABBA maailmameister kui ka Mr. Universe'i võistluse tšempion professionaalide klassis. Sama tiitli viis aastatel 1968-1970 koju ei keegi muu kui legendaarne Arnold Schwarzenegger.

„Tal oli oma boyfriend ja mina see ei olnud,“ sõnab Annus fotol oleva neiu kohta, kes treenis temaga samas saalis. Pilt on tehtud mõni nädal pärast Mr. Universe’i võitmist. Foto: Erakogu

„Lennukis tunti mind ära, Soomes oli lennuväljale vastu tulnud suur bussitäis inimesi, kes kohtlesid mind nagu oma, mitte kui kodakondsuseta välismaalast,“ kirjeldab Annus võidujärgseid sündmusi.

Annus sai IFBBlt eluaegse võistluskeelu (etteruttavalt öeldes tühistati see varsti, kuid sarnaseid keelde sai ta hiljemgi), ajalehed ja ajakirjad käisid teda intervjueerimas, sattus telekassegi.

„Tuli ka naissoo esindajatelt fotosid ja kirjakesi sooviga tulla minu tüdruksõbraks,“ mäletab Annus, kelle võltsabielu kestis alla kolme aasta. „Kust nad aadressi said?“

Mees lõpetas tõsisema võistlemise 1991. aastal ning puhtalt tulemustele otsa vaadates oli 1987. aasta tema karjääri võimsaim. Pärast kulturismikarjääri tegeles mees toidulisanditega ning hetkel elab pensionär Annus kristlasena juba ligi 20 aastat Lahti lähistel.

Ka sellele fotole sai avalikkuse ette pääsemisel saatuslikuks tulirelv. Foto: Erakogu

Millised olid tollal lood dopinguga? Kas Annus tegi? Kas teised tegid?

„Kulturismis on andekaid ja ebaandekaid, Jumal on mulle andnud palju suurema mõõduga keha kui paljudele teistele harrastajatele,“ sõnab Annus. „(Tõste- ja maletreener) Ervin Liebert ütles minu kohta kord, et ma olen kulturismis geenius, ja ta ei ole mees, kes meelitab. Skelett, millest sõltub õlgade laius, puusade laius, sirged või kõverad jalad, lihaste kuju, proportsioonid ja sümmeetria – kui see annab ideaalse võimaluse kulturismis tippu jõuda, siis seda edumaad on raske kinni joosta ka dopinguga.“

Olev Annus

Sündinud: 28. aprillil 1951 Kohtla-Järvel

Kasvas üles Tallinnas ning tegeles vabamaadlusega

Elab aastast 1984 Soomes

Suurimad saavutused kulturismis:

1984 – IFBB MMi raskekaalu pronks

1985 – IFBB EMi raskekaalu hõbe, maailmamängude raskekaalu pronks

1986 – IFBB EMi kuld

1987 – NABBA Mr. Universe võistluse võitja, NABBA MMi kuld

1991 – NABBA MMi kuld