TIHE: Meeste 15 km vabatehnika ühisstart kujunes pidevaks olelusvõitluseks. Foto: AFP
Talisport
4. jaanuar 2018, 19:01

Oberstdorfi meeste 15 km vabatehnikas ühisstart kujunes liiga lihtsa raja tõttu mäsuks. 

Tour de Farss: Tammjärv murdis ühe, norralane Dyrhaug lausa kaks suuska

„See oli paroodia. Täielik nali!“ Nende sõnadega võttis Tour de Ski tänase etapi ehk Oberstdorfi 15 km ühisstardist vabatehnikasõidu kokku rootslane Calle Halfvarsson.

Ja ta polnud ainus, vaid üks paljudest, kes sõidu järel vandesõnu pildusid. Suusatajate pahameele põhjus on mõistetav. Kuivõrd eile räsis Oberstdorfi torm, mis langetas nii mõnegi puu tänasele trassile, olid korraldajad sunnitud ringi kõige karmima tõusu arvelt lühendama. See aga tingis olukorra, et rada oli liiga kerge (ja kohati ka kitsas), mistap püsisid 40-50 meest terve sõidu ühtses pundis. 

Klassikatehnikas polnuks olukord nõnda hull, aga vabastiilis tähendas see enneolematut kepipuru ja lugematuid kukkumisi. Mõni õnnetum murdis suusagi. Näiteks meie Karel Tammjärv, kes läbis umbes pool distantsi katkise varustusega, kuid püsis lõpuni pundis ja sai grupifinišis 31. koha (punktikohast jäi puudu 0,1 sekundit).

„Sõitsin lihtsalt kellegi maas oleva suusakepi pihta, põhimõtteliselt nagu vastu posti,“ kirjeldas ta Õhtulehele juhtunut. Tema rõõmuks purunes suusaninast vaid ligi 5 cm, mis eestlast suurt ei seganud, sest surve sinna osale on minimaalne. Seega ei kaalunud ta kordagi ka suusavahetust.


Hoopis suurem äpardus juhtus norralase Niklas Dyrhaugiga, kes lõhkus ühe massikukkumise tagajärjel korraga mõlemad suusad ja ühe kepi. „Oli lihtsalt tragikoomiline seista seal ilma varustuseta,“ muljetas 63. koha saanud Dyrhaug hiljem Norra meediale. 

„Ma ei teadnud, mida teha. Lähim abimees oli mitmesaja meetri kaugusel. Lõpuks võtsin suusa, mis oli vähem katki ja asusin teele. Aga ma ei arva, et see oli ühestki otsast lõbus. Me poleks tohtinud sel rajal ühisstardist vabatehnikat sõita.“ 

Tammjärve kirjelduse järgi võib sõitu võrrelda tipptunni liiklusega Tallinnas, kus ei tohi eessõitjaga meetritki vahet jätta, sest muidu lipsab keegi vahele. Samas ise tuleb sarnaseid auke maksimaalselt ära kasutada, et diagonaalis läbi grupi natukenegi ettepoole rühkida.

„Üsna närviline,“ iseloomustas eestlane, kes enda sõnul kukkus vaid korra. „Võita ei olnud täna kellelgi midagi, aga palju oli neid, kes kaotasid. Ei selgunud parim, vaid õnnelikem suusataja. Kummaline võistlus.“

Kummaline on võrreldes välismaiste konkurentidega muidugi pehmelt öeldud. Kukkumise tõttu 28. koha saanud (grupi lõpust oli etteotsa murdmine ruumipuudusel sisuliselt võimatu) venelane Sergei Ustjugov pildus finišis oma varustust nagu mölder jahukotti. Rääkimata roppustest, mis venelaste treeneri Markus Crameri sõnutsi trükimusta ei kannata. 

Nii mõnigi otsis pärast lõpujoont esimese asjana üles mehe, kellega rajal tõuklemist oli. „Rajal oli palju kaklemist, finišis jätkus sõnasõda,“ ütles Tammjärv, kes ise kellegagi riidu ei kiskunud.

Kaootilise sõidu võitis tugeva lõpukiirenduse toel norralane Emil Iversen, kellele järgnesid kaasmaalane Sindre Björnestad Skar (+0,4) ja itaallane Francesco De Fabiani (+0,9). Üldliider Cologna oli neljas (+3,7). Andreas Veerpalu sai 50. (+22,7) ja Kristjan Koll 67 lõpetaja seas 64. koha (+1.49,4).

Võitjale vaid 11,4 sekundit kaotanud Tammjärv pidas 31. kohta ebaõnnestumiseks. „Ma ei olnud piisavalt agressiivne. Samas võib-olla oleks läbi teiste sõitmisega kaasnenud purunenud kepp või muud sellist. Jah, kes ei riski, see šampust ei joo, aga vaba ruumi lihtsalt ei olnud, et kui oled tugev, siis mine ettepoole.“

Naiste 10 km ühisstardi võitis tuuri üldliider Ingvild Flugstad Östberg kaasmaalase Maiken Caspersen Falla (+1,9) ja soomlanna Krista Pärmäkoski (+3,2) ees. Östbergi kõrval finišisirgele liuelnud Heidi Weng kukkus mõnikümmend meetrit enne lõppu ja leppis 11. kohaga.

Homme on tuuril puhkepäev, ülehomme on Val di Fiemmes kavas klassikatehnikas ühisstardid (10/15 km). Tuur lõppeb pühapäeval kurikuulsa lõputõusuga. Eestlastest sõitsid Itaaliasse Tammjärv ja Veerpalu. Koll läks Oberstdorfist kodumaale. Kas mõni eestlane ka ränkraske lõputõusu kaasa teeb, selgub pärast laupäevast võistlust enesetunde pealt.

Tour de Ski üldseis 4. etapi järel

Mehed: 1. Dario Cologna (Šveits) 1:42.13,1, 2. Sergei Ustjugov (Venemaa) +53,0, 3. Martin Johnsrud Sundby (Norra) +1.07,6... 36. Karel Tammjärv +4.25,4, 64. Andreas Veerpalu +8.13,3, 66. Kristjan Koll +11.27,8.

Naised: 1. Ingvild Flugstad Östberg (Norra) 1:19.10,1, 2. Heidi Weng (Norra) +57,0, 3. Jessica Diggins (USA) +1.56,7.