Foto: Martin Ahven
Nädala TOP
5. jaanuar 2018, 18:21

TOP 5 | Valimisprogramm rahva toel (2)

Kas Rein Lang on kõige õigem mees koostama Reformierakonna valimisprogrammi 2019. aastaks, on muidugi oravate otsustada. Küll aga pani kulmu kergitama mõte palgata programmimeister Lang riigikogu aseesimehe Hanno Pevkuri nõunikuks, kelle tööülesanded jõudsid mitu korda vahetuda juba enne ametisse asumist. Nüüd on selge, et Lang võib 2700eurose töötasuga nõunikukohast suu puhtaks pühkida. Kuid nõunikke on igal fraktsioonil ja kes kontrollib, millele riigikogu kantselei palgal oleva nõuniku tööaeg tegelikult kulub.

Maksuvõit juba sulab

Võimuliidu poolt madala ja keskmise palga teenijatele lubatud kuni 64eurone maksuvõit kuus pole veel laekunudki, kui juba on tunda muret, kas kuu lõpuks jääb pere eelarvesse hoopis suurem auk, sest inflatsiooni, bensiinihinna tõusu ja veokitele rakenduva teekasutustasu tõttu läheb keskmine ostukorv eeldatavasti kallimaks. Puhkus Lätis aga odavamaks.

Hümni jäävuse seadus

Hümni mängimata jätmine ETVs aastanumbri vahetumisel jäi kindlasti viimaseks korraks, kui nii juhtus. Nimelt pole Eestis enam ühtegi inimest, kel jääks selle ärajäämine märkamatuks pelgalt seetõttu, et ta polnud sellisest aastavahetuse kombest varem kuulnudki. Kindlustunnet lisab ka ERRi juhtkonna eesmärk, et edaspidi tehakse vaid õigeid otsuseid.

Küsijale suu pihta

Kui võtta keskmise eestlase annetamisloogikat mõne sõnaga kokku, siis oleksid need korraga ja palju. Nii on halb mõte annetuskarpi kõlistada pärast pühadeaegset annetussaadete maratoni, kui paljudel rahaga niigi kitsas käes ja riigi võimetuse pärast meel tige. Sõnapeksust osasaamine on aga kindel, kui abipalve tagant paistab vale ja ahnus. Olgu hoiatuseks teistelegi.

Kes talub preemialõhet?

Silmapaistvat tööd tuleb tunnustada, kuid nõunikele presidendi määratud aastalõpupreemiate juures hakkab silma, et naisnõunikele makstakse võrreldes meestöötajatega mitu korda väiksemaid summasid. Kas sama tulnuks kõne alla näiteks Islandil, kus ähvardab meestele naistest suurema palga maksjat trahv?