Foto: Aldo Luud
Mitmesugust
7. jaanuar 2018, 12:26

Taliujuja Malle Elvet: «Pärast seda, kui külmas vees käima hakkasin, oli liigesevalusid hoopis vähem.»

Hüppad vette, kuigi mõistus tõrgub jäätükkide vahele minemast. Sumad elu eest, sest tunned, kuidas hing jääb kinni ja käed-jalad tõmbuvad krampi ... Ei, see pole stseen filmist «Titanic», vaid ühe pensionäri­proua argihommiku rituaal.

Rahvasportlane Malle Elvet (69) on üks uskumatult krapsakas proua, keda Tartu ­Annelinna elanikud tunnevad nägupidi. Juba kümmekond aastat on Malle – ja seda olenemata ilmast – peaaegu igal hommikul Anne kanali juures platsis, et teha oma harjumuspärane ujumisring.

Nagu öeldud, ilm naise sportimist ei sega, kuigi ta möönab, et jääkaanega vees on ujumine «pisut raskendatud». «Siis tuleb lihtsalt mootorsaega jää sisse auk lõigata. Saabki sooja sisse,» itsitab talisupleja reipalt.

[---]

Mallel endal pole vees õnneks midagi erilist juhtunud ning pigem on taliujumine ja -suplused ikka tervisehädasid eemal hoidnud. Kord aga sündis temaga Anne kanalis üks kentsakas lugu: teda hammustas haug. «Jalg oli täitsa puru. Esimese õudusega arvasin, et on tükk liha välja hammustatud,» meenutab naine, kuidas üks tema Anne kanalis mõnulemine suisa veriselt lõppes. Kiirabiarstid arvanud esmalt, et ta on vees klaasikildudele astunud. Haavu puhastades aga tõdesid meedikud, et jalas oli kolm suuremat hambajälge. 

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse