Jürgen HennFoto: Martin Ahven
Jalgpall
7. jaanuar 2018, 15:21

Flora uus peatreener jah-sõnast: alati on mingid kõhklused enda sees

Reede õhtul teatas valitsev Eesti jalgpallimeister FC Flora, et nende uueks peatreeneriks saab senine abitreener Jürgen Henn (30). Mehe enda jaoks sai asi klaariks päev varem. 

Detsembri keskpaigaks oli selge, et klubi meistritiitlini tüürinud hollandlane Arno Pijpers lahkub perekondlikel põhjustel ametist. Kuigi Flora kiikas uue juhendaja otsinguil ka piiri taha, kinnitas Henn, et teda hakati potentsiaalseks tööpakkumiseks ette valmistama juba eelmise aastanumbri sees. 

Ehkki treeneri mõistes verinoorel mehel pole veel meistriliiga klubi juhendamiseks vajalikku UEFA Pro litsentsi, saab ta probleemideta Flora etteotsa asuda, sest omab A-litsentsi ja on täitnud „kompetentsuse tunnistustuseks" vajaliku nõude olla vähemalt viimased kolm aastat Premium liiga klubi abitreener. 

Henn ei salga, et jah-sõna andmine ei tulnud sekundiga. "Alati on mingid kõhklused ja aga-d enda sees, ikkagi Eesti tippklubi," selgitab ta.

"Teistpidi, olen olnud klubis piisavalt kaua. Pärast eelmist aastat Arnoga tundsin, et olen rohkem valmis kui varem. See on võimalus eelmisel aastal Arnoga alustatut edasi teha. See oli tugev tegur, et "jah" ütlesin."

Mõistagi ei soovi Henn oma plaane konkurentidele avalikuks lugemiseks teha, kuid kinnitas, et päris sama näoga Flora tänavu ei ole. Eelmise aasta baasile tuleb detaile juurde. "Tahaks natuke loovamalt mängima hakata," osutas ta ühe asjana.

Kuidas Flora mängijate turul käituma hakkab, sõltub sellest, kes klubist lahkuvad. Teisisõnu, kas eelmise aasta liidrid Rauno Sappinen ja Joonas Tamm leiavad endale sobiva välisklubi või mitte. Praegu on nad veel Floraga. 

Treener ütleb, et hirmu ta nende meeste kaotamise ees ei tunne. "Usun, et oleme asenduste leidmiseks piisavalt võimekad. Ma ei näe, et oleks õiglane enda hirmu tõttu mitte lasta mängijatel järgmist sammu teha," lisab ta.

Ühe korraliku lükke on Flora aga juba teinud, kui endale toodi ülikogenud keskväljamees Aleksandr Dmitrijev. Henn ütleb, et Dmitrijevi värbamiseni jõuti üheskoos klubi juhtkonnaga. 

"Minu selge seisukoht oli, et keskväljale on kindlasti vaja kogenud mängijat. Erinevate nimede pakkumise tulemusena jõudsime Dmitrijevini, mina olen valikuga rahul."

Ka ei pabista ta selle pärast, et 105 korda rahvuskoondist esindanud Dmitrijev on temast viis aastat vanem. Henn arvab, et nii Dmitrijev kui ka ülejäänud hoolealused on piisavalt professionaalsed, et mitte passi vaadata. 

"Autoriteeti on võimalik kahte pidi teenida: läbi hirmu või töökuse ja teadmiste. Mina pean proovima seda teist varianti."

Suurim väljakutse Flora eesotsas? Henn tunnistab, et pole selle küsimuse peale veel mõelnudki. Aga teatab pärast pisikest mõttepausi, et esimene ülesanne on meeskond võitma panna. Nii kodumaal kui ka eurosarjas. Ja ka mänguliselt oleks vaja teha samm edasi.