Aleksei Šved kohtumises Kalev/Cramo vastu. Foto: Martin Ahven
Korvpall
7. jaanuar 2018, 22:35

Aleksei Šved: ma pole NBA ust sulgenud

Eelmise hooaja EuroCupi MVP, lisaks nii tolle võistluse, sügisese EM-finaalturniiri kui ka praegu Euroliiga ja VTB Ühisliiga hetke suurim korvikütt käis eile Tallinnas, viskas siingi 30 punkti, kuid Himki pidi tema pingutustele vaatamata tunnistama BC Kalev/Cramo 92:84 paremust. Loomulikult käib jutt Venemaa koondise liidrist Aleksei Švedist.

29aastane kuldse käega tagamees on karjääri tipus, Vanas Maailma klubikorvpallis talle naljalt vastast ei leidu, Euroliigas särab veel enam ainult noor sloveen Luka Doncic. EMil oli ta edukam paljudest NBAs mängivatest meestest. Kas Šved ei tunne, et paras oleks end hoopis uuesti NBAs proovile panna?

„Püüan alati mängida hästi ja eelkõige ründavat korvpalli. Nii koondises kui ka klubis kaaslased usaldavad mind, loovad palju võimalusi viseteks. Mina üritan neid mitte alt vedada. Ma ei sulge ust NBAsse tagasi minekuks. Mängisin seal mõne hooaja ja naasin Euroopasse. Siin on praegu kõik korras, mulle meeldib Himkis. Aga ma pole kunagi öelnud, et ei taha enam NBAsse tagasi. Kõik on võimalik,“ rääkis Šved eile Eesti ajakirjanikele.

Šved sirgus tippmängijaks Venemaa absoluutses tippklubis Moskva CSKAs (kuulus selle ridadesse aastatel 2006-2012), ta laenati sealt vahepeal Himkisse ja Moskva Dinamosse. 2012-2015 möödusid juba NBAs, kaks ja pool aastat tagasi meelitas Himki aga superpalgaga (hooajal 3,4 miljonit dollarit) tagasi Venemaale.

Miks just Himki, mitte igal aastal Euroliiga võitu sihtiv CSKA? „Mul on Himkis hea kindel tunne. Oma esimese professionaalse hooaja mängisin just Himkis. Ka CSKAs oli omal ajal tore periood, kuid praegu naudin siin mängimist. Himkis sobib mulle kõik,“ selgitas Šved.

2015. aastal oli ta sõlminud kolmeaastase lepingu, läinud suvel pikendati seda 2020. aastani. Nii eelmisel aastal Duško Ivanovici kui ka praegu Georgios Bartzokase käe all näib kohati, et Švedile on antud väljakul liigagi vabad käed. Mees ise kinnitas, et kontrollimatu uhamisega tegemist pole: „Viskele minnes hindan olukorda. Kui olen vaba või tunnen, et on minu koht, siis ma muidugi viskan. Kui näen vaba kaaslast, annan söödu. Nii päris ei ole, et viskan siis, kui pähe tuleb. Tegutsen vastavalt olukorrale.“

Retooriline küsimus: kuidas saada nii heaks mängijaks? „Harjutada tuleb,“ kõlas lihtne vastus. „Mina veetsin lapsena palju aega korvpalliväljakul ning mitte ainult saalis, vaid eriti suvel ka õues, tänavakorvpalli mängides. Lihtsalt mängige rohkem korvpalli ja harjutage!“

Praegu ei viska Šved enam sama palju nagu varem („Käisin enne treeninguid alati viskamas.“).

Himki eesmärk on võita neis sarjades, kus osaletakse – Ühis- ja Euroliigas –, kõik, mis võimalik. „Euroliigas võime võita keda iganes, aga muidugi kaotada ka. Praegu kulgevad asjad hästi ja loodame parimat. Esmalt tuleb jõuda play-off’i,“ rääkis Šved. Ta lisas: „Kõige tähtsam on nii Euroliigas kui ka VTBs jõuda Final Fouri. Edasi selgub võitja ühe mängu kaupa ja kõik on võimalik. Meil on head treenerid ja mängijad.“