Ole Einar Björndaleni olümpiahooaeg on kulgenud üle kivide ja kändude.Foto: AFP/Scanpix
Talisport
9. jaanuar 2018, 17:23

Tõehetk on lähedal: kas olümpia toimub legendaarse Ole Einar Björndalenita?

On väga suur oht, et Pyeongchangi taliolümpia toimub kaheksakordse laskesuusatamise olümpiavõitja Ole Einar Björndalenita (43).

Põhjus lihtne: endine ala kuningas küll tahab ja püüab, kuid tulemused ei tule järele. Norra koondise olümpianormi täitmiseks tuleb MK-etapil sõita kuue hulka või kaks korda 12 sekka. Björndaleni hooaja parim tulemus on aga Östersundi individuaaldistantsi ja jälitussõidu 18. koht. 

Viimati Oberhofis ebaõnnestus vanameister aga totaalselt: sprindis jäi tema laeks kahe möödalasu juures 52. koht, mis jälitussõidus vahetus 36. vastu. Norra konkurentsis on see aga (väga) nõrk. Lisaks jäeti ta välja ka Norra teatenelikust.

Olümpiamängudel saavad paremad riigid igal distantsil välja panna neli sportlast. Koondise peatreener Siegfried Mazet sõnas Norra meediale, et kolm kohta täidavad suure tõenäosusega Emil Hegle Svendsen ning vennad Tarjei ja Johannes Thingnes Bö.

"Neljanda koha osas pole miski veel selge," lausus Mazet. "Ma ei taha enamat öelda, kuid edetabel annab teile vihjeid."

Kui heita pilk MK-sarja punktitabelile, leiab Björndaleni 74 punktiga 40. realt. Norralastest on temast lisaks nimetatud triole eespool veel Erlend Bjöntegaard (85 punkti), Henrik L'Abee-Lund (146) ja Lars Helge Birkeland (252). Kusjuures kõigil neil on riigisisene olümpianorm täidetud.

Björndalen sõnas, et tegi hiljuti keskmäestikus tugevaid treeninguid, mille tulemusel peaks vorm õige varsti paranema. "Baasvorm on olemas, aga toorest kiirust on nappinud," ütles elav legend.

Ja lisas, et soov olümpiale pääseda on suur. "See on sama nagu aastal 1993 enne Lillehammerit, kui olin 19aastane. Erinevust pole, motivatsioon ja kirg on sama suured."

Björndaleni viimane võimalus lennupilet lunastada on homme Ruhpoldingus toimuv 20 km distants. Tõsi, kui ta seal piisavalt hästi esineb, pääseb ta ka pühapäevasele mass-stardile, kus osalevad 25 MK-sarja paremat pluss viis Ruhpoldingu tavadistantsi edukamat.

Jah, ka järgmise nädala Anterselva etapp toimub enne olümpianimekirjade lukkuminekut, kuid Norra meedias kirjutatu põhjal võib järeldada, et Björndalen ei pääse sinna sõitvasse koondisesse.