Johannes Hösflot Kläbo peaks Norra medaliarvet korralikult täiendama.Foto: AFP
Olümpia
10. jaanuar 2018, 00:10

Norra ja Saksamaa lähevad Pyeongchangi olümpiale ulmetulemusi tegema (1)

Kuu aega enne Pyeongchangi taliolümpia algust ei saa veel kellelegi medaleid kaela riputada. Isegi meeste murdmaasuusatamise valitsejale Johannes Hösflot Kläbole või mäesuusatamises konkurente mängeldes võitvale Mikaela Shiffrinile. Aga kui Maa teistpidi pöörlema ei hakka, heitlevad medalitabeli esikoha eest Saksamaa ja Norra.

USA statistikaportaal Gracenote tuli värske analüüsiga välja jaanuari alguses ning selle järgi teeniks Saksamaa 40 autasu (neist 14 kuldset) ja Norra 38 medalit (samuti 14 kulda). Eestit pärast Kelly Sildaru vigastust nimekirjas pole.

Huvitaval kombel pole portaali ennustuses arvestatud Pyeongchangi neutraalsetena sõitvaid Venemaa atleete. Nende võidetud medalid Venemaa kontosse ei lähe, aga ülejäänute saagilt hammustavad nad siiski väikese tüki ära. Erinevate prognooside järgi võiks Venemaa sportlased teenida 10-20 esikolmikukohta ning seega jääb sakslaste ja norralaste saak ikkagi pisut kesisemaks.

Ent isegi 35 medalit oleks ülivõimas saavutus. Saksamaa on selle näitaja ületanud vaid korra (2002. aastal Salt Lake Citys 36), Norra tippmark on 26 (1994. aastal Lillehammeris ja pärast venelaste karistusi 2014. aastal Sotšis).

Sotšis oli esialgu medalitabeli tipus just Venemaa, aga kümned dopingupatud on idanaabri nüüdseks kukutanud Norra, Kanada ja USA järel neljandaks.

Rootsil ja Soomel on huvitav seis. Medalikandidaate on palju, aga Gracenote’i ennustuse järgi korjab Rootsi kolm kulda, Soome jääb aga üldse esikohata. Soomlaste jaoks pole olukord midagi erilist, sest 2006. ja 2010. aastal kulda ei tulnud, Sotšis päästsid põhjanaabrid murdmaa tiimisprindis häbist Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi.

Lätlastele pakutakse ühte medalit – Martins Dukurs on meeste skeletoni suurim favoriit. Leedu saatus on sama mis Eestil ehk nulliring.

Martins Dukurs. Foto: JOHANN GRODER

Nii-öelda meie alal ehk naiste freestyle-suusatamise pargisõidus pakutakse tšempioniks 16aastast Prantsusmaa neidu Tess Ledeux’d, kes oli parim ka enne jõule kodumaal Fort Romeu’s peetud MK-etapil. Kuu aega varem jäi ta Austrias Stubais aga viimaseks. Eelkõige tagab talle favoriidiseisuse kevadine MM-tiitel. Tegemist oli viimase suurema võistlusega, kus Kelly Sildaru ei saanud vanusepiirangu tõttu osaleda.

Ühes paneb ameeriklaste statistikaportaal ilmselt täiesti puusse. Nimelt peaks sellel hooajal enam kui mannetult esinenud Norra murdmaasuusastaar Petter Northug Pyeongchangist korjama kolm medalit, aga suure tõenäosusega ei pääse ta isegi koondisesse. Ja kui see ikkagi juhtuma peaks, siis ainult sprindis. Norra saaki ei pruugi Northugi eemalejäämine vähendada, sest nende pink on väga pikk.