Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
15. jaanuar 2018, 08:00

Milline on sinu KEHATÜÜP?

Lähtu oma kehatüübist! 

Oma kehatüüpi tundes võid saavutada keha vormimisel paremaid tulemusi. Kuigi igaüks on ainukordne ja enneolematu, liigituvad kõik kolme põhitüübi hulka. Kehatüüp on geenidega kaasa antud. Puhtaid tüüpe on vähe, enamasti iseloomustab keha teatud hulk eri tüüpide tunnusjooni. Üks põhitüüp domineerib aga teiste üle.

MESOMORF

Mesomorf on liivakellakujulise, tugeva ja atleetliku kehatüübiga. Õlad on enamasti laiad ja puusad kitsad või siis õlgadega ühelaiused. Lihased on hästi arenenud ja keha trimmis. Mesomorfile on ideaalsed 50 : 50 treeningud – pool suunatud lihasmassi kasvatamisele ja pool vastupidavuse arendamisele. Neile sobivad suurepäraselt ka tiimitööd eeldavad sportmängud, nagu jalgpall, võrkpall või hoki. Mesomorfid saavad ja võivad üldiselt süüa kõike, söögiga liialdades tuleb siia-sinna paar kilokest, kuid treeningutes kaovad need kiiresti.

Treener Anu Ruutu: “Mesomorfi keha on jõuline, neil on lihasmassi, aga konti ka. Ilus vaadata.”

Näide – Madonna.

ENDOMORF

Endomorf on paksuke, õunakujulise kehaehitusega ja ülekaalulisusele kalduv, laiade õlgade ja puusade ning “polsterdatud” keskkohaga, mis üldmuljes loobki ümmarguse kuju. Ainevahetus on aeglane, ta mõtleb pidevalt toidule või siis üldse mitte. Kui aga söömiseks läheb, sööb mitme eest. Kolme kehatüübi esindajatest peab just endomorf kõige rohkem vaeva nägema – eesmärk saada tugevaks ja lihaseliseks ja ka saledamaks vajab nii aeroobset kui ka jõusaalitreeningut. Sobivad ujumine, tantsimine, squash pluss korrapärane jõusaalis käimine. Sööma peaks palju juurvilju, kana ja kala, tofut, magustoiduks puuvilju. Õunakujulisele tüübile on ülekaalulisus kõige ohtlikum: rasv koguneb põhiliselt kõhupiirkonda, mis on seotud üldise vereringega.

Anu Ruutu: “Õunakujulisel inimesel on kõige aeglasem ainevahetus, lihas pehme ja mitte väga tugev, tal on rasvakiht, mida keha ellujäämise eesmärgil hoiab.”

Näide – Adele.

EKTOMORF

Ektomorf on pikka kasvu, õbluke ja pikkade jäsemetega, poisiliku kehatüübiga. Neil on nõrgad lihased ja vähe rasva, aga väga hea ainevahetus! Enamik modelle on ektomorfid. Sellise kehatüübiga saab süüa kõike ja päris palju, ilma et kaalu koguneks. Samas esineb neil kõige rohkem alakaalulisus- ja söömisprobleeme ning juurde võtta on väga keeruline. Sagedane on ka luuhõrenemine ehk osteoporoos. Ektomorf peaks tegelema just lihasmassi kasvatamisega, sobivad hästi nii jõusaal kui bodypump. Tänu väiksele kehakaalule on ektomorfil ka vastupidavustreeningus kerge, ta liigub hästi. Ektomorf peaks aga sellega vägagi ettevaatlik olema, sest järjepidevate kestvustreeningutega alaneb kaal veelgi.

Anu Ruutu: “Ektomorf on poisilik kõhnake tüüp, pikk ja pikkade lihastega, sööb palju, samas kiire ainevahetuse tõttu juurde ei võta.”

Näide – Nicole Kidman, Kate Middleton.

Artikkel ilmus täismahus Tervis Plussi 2012. aasta märtsikuu ajakirjas.