Kristin Kuuba jõudis kolme võiduga poolfinaali.Foto: Robin Roots
Spordivaria
15. jaanuar 2018, 00:07

Kristin Kuuba jõudis kodusel turniiril pjedestaalile, Raul Musta võistluse rikkus haigus

Sulgpalli Euroopa karikaetapil Tallinnas ei jäänud võõrustajad auhinnalise kohata, selle võitis naiste üksikmängus Kristin Kuuba. Ta jõudis poolfinaali, kus pidi tunnistama Taani tõusva tähe Michelle Sködstrupi paremust.

Loos oli Kuubale raske, ta pidi kohe avaringis astuma neljanda asetuse saanud hollandlanna Gayle Mahulette vastu. Ent tulemusega 21:9, 10:21, 23:21 jäi võit eestlannale! Maailma edetabelis lahutab naisi 51 kohta, ent Kuuba tõuseb tänu võidetud kolmandale kohale nüüd 131. positsioonilt ligi kümne pügala võrra.

Teise ja kolmanda ringi mängudes tuli võit koju juba kahe geimiga, Kuuba näitas kindlat minekut. 18aastane Sködstrup, kel on potentsiaali saada tulevaseks superstaariks, aga ei lasknud Kuubal oma tugevusi ära kasutada ja võitis poolfinaalmatši 21:18, 21:15.

„Veerandfinaalis suutsin mängu kontrollida, siin poolfinaalis enam mitte,“ tõdes Kuuba. „Üldiselt jäin võistlusega rahule, viimasel ajal on läinud päris hästi. Eelmise aasta lõpus sain Norras teise koha, nüüd ootan põnevusega kuu lõpus Islandil tulevat turniiri.“

Kui seni on Kuuba jõudnud paremate tulemusteni paarismängus koos Helina Rüüteliga, siis nüüd võistles ta kaaslase käevigastuse tõttu ainult üksikmängus. Kas ühel hetkel tulebki hakata valima üksiku või paari vahel? „Mängin praegu heameelega mõlemat mänguliiki, kuid ühel hetkel tuleb tõesti see otsus teha,“ lausus Kuuba.

„Ehmatasin Tallinna-turniiri eel, et paari ei saagi mängida. Aga kui mõlemas mänguliigis kaugele jõuda, annab see ühel turniiril päris suure koormuse ja tähtsal hetkel võib väsimus just otsustavates pisiasjades välja lüüa.“

Kuubat ja Rüütelit juhendav treener Mart Siliksaar kinnitas, et sel aastal jätkavad neiud kindlasti mõlemal rindel. „Paarismäng toetab teatud nüanssidega ka üksikmängu. Lisaks käivad tüdrukud koos turniiridel ja saavad teineteist toetada, Eesti koondisele tuleb tugeva paari olemasolu kasuks,“ tõi kogenud juhendaja välja plussid.

„Ent selleks ajaks, kui algab Tokyo olümpia kvalifikatsioonipunktide kogumine (2019. aasta mais - toim), peavad prioriteedid paigas olema - kas keskenduda üksik- või paarismängule. Selge on see, et paarismängus tuleb olümpiale jõudmiseks imet teha, üksikmängus on koha saavutamine reaalsem.“

Lisaks Kuubale rihivad olümpiat ka temaga maailma edetabelis kõrvuti paiknev, Tallinnas teise ringiga piirdunud Getter Saar, samuti Rüütel, kes jõudis näiteks mullu poolfinaalis EK-turniiril Harkivis.

Meeste üksikmängus kaitses mullu kodus võidetud esikohta esimese asetuse saanud Raul Must, kelle tee lõppes paraku veerandfinaalis 18:21, 16:21 allajäämisega soomlasele Hednri Aarniole. Musta võistlusele vajutas pitseri jõulude ja aastavahetuse paiku läbitud antibiootikumikuur, mis nõrgestas organismi. Uuesti harjutama sai ta hakata alles veidi enam kui nädal enne võistlust. Kohtumises Aarnioga oli näha, et jalg jäi töntsiks.

„Võtan seda turniiri hea treeningu eest, loodetavasti olen järgmistel võistlustel paremas vormis,“ ütles Must. „Vastane tegutses väga hästi, luges mu mängu läbi, mina aga jäin aeglaseks ega suutnud talle ohtlikuks saada.“

Must pole sügisest alates saanud maailma edetabelivõistlustel häid tulemusi, ta langeb sel nädalal avaldatavas edetabelis 70. koha piirimaile. Samas on Taani liigas tulnud mitu väga vinget võitu - Eesti esireket on alistanud maailma 20 parema sekka kuuluvad Anders Antonseni ja Hans-Kristian Vittinghusi.

Edetabelikohta on taas võimalik parandada veebruaris, mil Must esindab Eestit Euroopa võistkondlikel meistrivõistlustel ning osaleb seejärel turniiril Austrias.