Akwasi FrimpongFoto: ARND WIEGMANN
Olümpia
15. jaanuar 2018, 20:53

LUMELE! Nigeeria ja Ghana sportlased lendavad taliolümpiale ajalugu tegema (6)

Nigeeria bobinaiskond kirjutab tuleval kuul Pyeongchangis Aafrika olümpiaraamatusse uhke peatüki, kui neist saavad esimesed Musta mandri bobikelgutajad, kes talimängudel startinud. Juba novembris vastava kvalifikatsiooninormi täitnud naised pidid oma edetabelikohta hoidma jaanuari keskpaigani ning praegseks on kindel, et nad Lõuna-Koreasse sõidavad. Uhke saavutusega saavad hakkama varasemalt kergejõustikuga tegelenud Seun Adigun, Ngozi Onwumere ja Akuoma Omeoga.
Nigeeria bobinaiskonna liikmed.


Adigun esindas Nigeeriat 2012. aasta Londoni olümpial 100 meetri tõkkejooksus, Onwumere võitis 2015. aasta Aafrika mängudel sprindis medaleid ning Omeoga kuulus Minnesota ülikooli sprindivõistkonda.

Lisaks eelpool nimetatud triole pääsevad skeletonis taliolümpiale veel nigeerialane Simidele Adeagbo, kes hoiab enda nimelt Kansase ülikooli kolmikhüppe rekordit, ning ghanalane Akwasi Frimpong.

Akwasi Frimpong Foto: ARND WIEGMANN

Kaheksa aastaselt Hollandisse kolinud Frimpong tegeles varem kaua ujumisega, tulles 2003. aastal ka riigi juunioride meistriks. Taliala kasuks otsustas mees pärast 2012. aasta Londoni olümpiat, kui vigastus ta suurvõistluse unistuse luhtas. 

2014. aastal üritas ta Sotši olümpiale pürgida Hollandi bobimeeskonna koosseisus, kuid viimasel hetkel eelistati tema asemel teisi atleete. 

Läbi aegade esimene Musta mandri atleet taliolümpiamängudel oli Senegali mäesuusataja Lamine Gueye, kes osales 1984. aasta olümpiamängudel Sarajevos, saades kiirslaalomis 51. ja ülisuurslaalomis 57. koha. 

Neli aastat tagasi Sotšis oli Aafrikast esindatud vaid Togo ja Zimbabwe.