Olena Burjak.Foto: Rahvusvaheline Sõudeliit.
Sõudmine
16. jaanuar 2018, 10:45

Maailma kiireim naissõudja tuleb Eestisse

25 aasta eest sai Eestis alguse traditsioon pidada talvist võistlust sõudeergomeetritel, tänavu selgitavad sõudeässad parimaid 27. jaanuaril Tallinna spordihallis. Starti tulevad ka kaks maailma tippu.

Alfa 2018 korraldaja Mihkel Klementsovi sõnul on Tallinna saabumas hetke maailma kõige kiirem naine sisesõudmises Olena Burjak Ukrainast. Rio olümpial neljapaadis neljanda koha saanud Burjak võitis eelmisel kevadel sõudeergomeetrite  maailmameistrivõistlused. „Sel hooajal on ta veel paremas hoos, püstitas hiljuti ka naiste maailmarekordi 2000 meetri distantsil – 6.22,8,“ ütles Klementsov.

Meestest võidutses aasta tagasi Tallinnas Valgevene sõudja Pavel Šurmei, kes suutis vaatamata 40 eluaastale alistada kõik nooremad kolleegid, püstitades lisaks omaealiste 1000 meetri distantsi maailmarekordi 2.42,5. Alfa korraldaja Mihkel Klementsovi sõnul on Šurmei lubanud Tallinna võistlema tulla ka tänavu.  „Tippsõudja karjääri lõpetamisele vaatamata on ta egomeetril endiselt üks maailma tugevamaid tegijaid,“ tunnistas Klementsov. „Pärast Alfat õnnestus tal maailmameistrivõistlustel saada absoluutarvestuses teine koht, loomulikult tähendas see ka vanuserühma 40-49 maailmarekordit.“

Endiselt on maailmas vaid viis meest, kes ergomeetril on 2000 meetri distantsil alistanud maagilise 5 minuti ja 40 sekundi piiri. Üks nendest on Šurmei. Valgevene veteranile astuvad Tallinnas vastu kõik Eesti sõudetipud ning oodata on ka konkurentsi lähiriikidest.

Alfast on saanud üks Põhjamaade suurimaid sisesõudeüritusi, millest võtab osa ligi 500 sportlast. 25 aasta eest kogunes sõudemasinatel mõõtu võtma kümme korda vähem huvilisi. Esimesed võistlused peeti Lootose spordiseltsi saalis, võistlejaid oli 54. Meestest oli toona omaette klassist Jüri Jaanson, kes lõpetas 1000 meetri distantsi tolle aja kohta väga võimsa ajaga – 2.51,8.

Alfa 2018 algab 27. jaanuaril eelsõitudega kell 11, finaalide algus on kell 15.