Paavst Franciscus 16. jaanuari Santiagos suurel vabaõhumissal.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
16. jaanuar 2018, 16:44

Paavsti vabandus Tšiili pedofiilpreestrite ohvrite ees polnud piisav (5)

Tšiili katoliku kirikut raputas pedofiiliaskandaal ning riiki väisanud paavst Franciscus palus ohvritelt kiriku nimel vabandust. Ohvrite pahameelks saab aga seksuaalkurjategijat varjanud kirikutegelasest Osorno linna piiskop.

BBC vahendab, et paavst kinnitas teisipäevases sõnavõtus, et vabandab sügavalt preestrite tekitatud „pöördumatu kahju“ pärast. Juba esmaspäevast kogunesid seksuaalvägivalla ja pedofiilia ohvrid ning ajakirjanikule ütles aktivist Juan Carlos Cruz, et paavsti vabandusest ei piisa. „Vabandust palumise ja andestuse aeg on möödas,“ ütles ta. „See ei ole ellujääjale kuidagi piisav. Me tahame, et paavst midagi ette võtaks.“

„On konkreetsed sammud, mida ta saaks teha, näiteks lasta lahti preestrid, kellele on antud süüdistus ja isegi määratud karistus, samuti piiskopid, kes on seksuaalvägivalda kalevi alla peitnud,“ selgitas Cruz.

Paavst määras Tšiilis Osorno linnas ametisse piiskop Juan Barrose, keda on varem süüdistatud teise preestri seksuaalkuritegude varjamises. Varem on paavst rõhutanud, et katoliku preestritest seksuaalkurjategijad peavad saama karistatud. Samuti on tal riigivisiitidel kombeks privaatselt kohtuda pedofiilpreestrite ohvritega, kuid hetkel pole teada, et see praeguse Tšiili-külastuse ajal aset leiaks.

Meeleavaldajad Santiagos. Foto: Reuters / Scanpix

Piiskop Barrose ametisse vandumise eel tulid tänavatele sajad inimesed. Mõned kirikuhooned sattusid paavsti külastuse eel vandaalide sihtmärgiks. Inimesed nendes intsidentides viga ei saanud. Barros ise eitab, et oli teise preestri tegudest teadlik.

Paavst pidas 16. jaanuaril riigi pealinnas Santiagos ka suure vabaõhumissa, mida samuti varjutasid meeleavaldused.

Meeleavaldajad Santiagos. Foto: AFP / Scanpix