Foto: Mati Hiis
Ilm
17. jaanuar 2018, 14:26

Külmarekord Eestis: linnud külmusid lennul, viin külmus vagunis, inimesed said tänaval kõndides külmakahjustusi (41)

1940. aasta 17. jaanuaril paukus Eestis kõva pakane - kõige aegade külmarekord mõõdeti Jõgeval -43,5 kraadi. 

Uudisteleht andis järgmisel päeval teada, et  tugeva pakase tõttu on hakanud järjest enam tulema teateid külmumisjuhtumitest.  Nii toimetati Tallinna linna keskhaiglasse kaks külmavõetud inimest. Vene-Balti asunduses elanud 19aastane Leida oli maal käinud ning tagasiteel olid ta jalad nii ära külmunud, et ta toimetati otse rongist haiglasse, kus tuvastati rasked kahjustused. 21aastane Ilse aga liikus pakasega linnas õhukestes siidsukkades ning sääred said külmavõetud. 

Kiviõlis toodi ambulatoorimi noor tööline, kellel külm võttis ära vasaku jala, arstide sõnul olid kahjustused rasked. 

Postimees kirjutas, et külma tagajärjel külmus Petseri raudteejaamas Petseri riigiviinalattu tellitud vagunitäis viina. Linnavalitsus pöördus maksudetalituse poole järelepärimisega, kas viin lasta müügile või tuleb ta kõrvaldada. Sealt anti vastus, et juhul, kui viinapudelite korgid ei ole paigast nihkunud, lastagu viin müügile. Teisel juhul aga tuleb viin kõrvaldada.

Lehes kirjutati ka, et puude otsas võis näha külmunud vareseid ning linna lähedal oli leitud pesakondade kaupa külmunud põldpüüsid ja teisi linde. Lisaks mainiti, et varsesid nähti ka lennul külmuvat ja maha kukkuvat. Võru-Vastseliina maanteel suri külam tõttu  hobune. 

Omapärane juhtum leidis aset Antsla linnas, kus Schein ja Ko. jahuveski juures järjekorras ootavate talupoegade hobustest neli nõrkesid. Hobuseid hakati kohe masseerima lumega ja talumehed lahkusid veski juurest.