Keit Pentus-RosimannusFoto: Martin Ahven
Arvamus
18. jaanuar 2018, 08:58

Pentus-Rosimannus Eesti kodakondsusest: mida peaks pahura Putini lepitamiseks veel kinkima? (15)

Kust tuleb kodakondsuse kinkijate hoiak, et Eesti tänased kodanikud – see tähendab siis meie teiega, nii sünnijärgsed kui ka naturalisatsiooni läbi teinud, nii eestlased kui ka mitte-eestlased – on a priori milleski süüdi ja peavad seetõttu kedagi kinkide ja ohvriandidega lepitama, küsib Keit Pentus-Rosimannus oma arvamusloos.

"Edgar Savisaar rajas Eesti Keskerakonna kõigile Eesti NSV elanikele kodakondsuse kinkimise ideele. Kulgenuks ajalugu Savisaare Keskerakonna tahtmist mööda, ei teeks me täna ilmselt vahet Eesti Vabariigi parlamendil  ja „ei kommentaari“ -tüüpi Tallinna volikogul," kirjutab poliitik ERRi uudisportaalis.

"Noored, hakkajamad ja Eestiga põlisemalt seotud inimesed valivad valdavalt Eesti kodakondsuse ja saavad selle omandamisega kenasti hakkama. Vene Föderatsiooni kodanike arv, mille pärast kodakondsuse kinkijad teatraalsuse lisamiseks krokodillipisaraid valavad, on viimase 10 aastaga samal ajal kasvanud vaid ühe protsendi jagu," märgib Pentus-Rosimannus.

"Ma muretseksin veelgi rohkem selle pärast, kuidas me motiveerime tulevikus mitte üksnes Eesti kodakondsust taotlema, vaid üleüldse eesti keele vastu mingitki huvi tundma kõiki siia sattuvaid võõramaalasi, kui kingiootus on juba üleüldine," sõnab poliitik.

"Või kuhu me selle süüdiolemise tundega õieti välja jõuame – mida peaksime impeeriumi lagunemisest siiani pahura Putini lepitamiseks talle suurest süütundest veel ära kinkima?" lisab riigikogu Euroopa Liidu asjade ja väliskomisjoni liige.