Ragn-Sellsi prügiauto.Foto: (Heiko Kruusi / Linnaleht)
Eesti uudised
20. jaanuar 2018, 08:34

Tallinna linn käib prügifirmaga kohut (8)

Tallinn kaebas ringkonnakohtusse halduskohtu otsuse, millega rahuldati Ragn-Sells ASi kaebus ja leiti, et Lasnamäe jäätmeveopiirkonnas nr 10 ja Nõmme jäätmeveopiirkonnas nr 2 ei võimalda sõlmitud hankelepingud alltöövõtjate kasutamist.

Lasnamäe veopiirkonnas nr 10 sõlmis Tallinn 2016. aasta novembris töövõtulepingu ühispakkujatega Baltic Waste Management OÜ ja OÜ Tapa Autobussipark. Teenuse osutamine algas 1. veebruaril  2017. Nõmme piirkonnas nr 2 sõlmiti töövõtuleping samade firmadega, teenuse osutamine algas 1. märtsil 2017. 

Tallinna halduskohus leidis, et toimunud on hankelepingute muutmine ja täitja asendamine, mis aga toob kaasa hankelepingute tühisuse. Kohtuotsuse jõustumisel tekiks nimetatud piirkondades vaba turu olukord, kus Tallinnal on kohustus kuulutada välja uued riigihanked ning jäätmevaldajatel õigus valida endale uus jäätmete vedaja. 

Arvestades Tallinna linna varasemat tegevust olmejäätmete äraveo vabaturu tekkimisel kesklinna piirkonnas, rahuldas halduskohus ka Ragn-Sells AS-i keelamisnõuded ning Tallinna linnal on keelatud korraldatud jäätmeveo raames lepingutest tulenevate kohustuste üle andmine mistahes ettevõtjale, sh AS-ile Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus. Samuti on Tallinna linnal keelatud jäätmevaldajate teavitamine korraldatud olmejäätmeveo lõppemisest selliselt, et teates pole nimetatud kõiki selliseid ettevõtjaid, kes prügiveo teenust osutada saavad.

Tallinn ei ole halduskohtu otsusega nõus ja esitas Tallinna ringkonnakohtule apellatsioonkaebuse, mille kohus menetlusse võttis.