Žalgirise fännid läksid kohati päris kuumaks.Foto: Martin Ahven
Korvpall
18. jaanuar 2018, 21:51

ÕL LEEDUS | Põnevuse maailmameistrid! Kaunase Žalgirise järjekordne napp võit viis Leedu publiku ekstaasi (2)

Kaunase Žalgirise nimeline Põhja-Euroopa suurim korvpallitrupp andis täna Kaunases järjekordse etenduse. Seni Euroliigas suurepärase hooaja teinud Žalgiris võttis seekord vastu tagant poolt kolmandat kohta hoidnud Valencia ja võitis 86:82. Õhtuleht jälgis ameerika mägedena kulgenud mängu kohapealt.

Erinevalt kahest eelmisest kodumängust täna saali välja ei müüdud, vabu kohti oli üle 15 000 pealtvaataja mahutavas karukoopas umbes tuhande jagu. Pisut mõjutas ehk teisipäevane allajäämine võõrsil Bambergile, aga reedeti on piletimüük alati edukam olnud. Žalgiris on kogu Leedu populaarseim klubi ja reedeti on Vilniusest või Šiauliast oluliselt lihtsam Kaunasesse sõita - tööpäeva ju ees ei oota!

Žalgirise mängijad sooja tegemas. Foto: Martin Ahven

Kuulsaim mängueelne rituaal - a cappella Leedu hümn - tõi siiski külmavärinad ihule. Päris uskumatu, millise elamuse Tallinnast vaid 600 kilomeetri kaugusel saab.

Leedu hümn enne Žalgirise mängu on lihtsalt võimas! Foto: Martin Ahven

Kodumeeskond oli meeletult duhhi täis ja juba 10 sekundi järel võis teadustaja karjuda täiest kõrist "Trys taškai!", sest vanameister Paulius Jankunas sopsas kolmepunktiviske. Muide, Jankunas teenis pallurite tutvustamisel mängijatest suurimad ovatsioonid, aga peatreener Šarunas Jasikeviciuse nime peale hõisati isegi valjemalt.

Žalgirio Arena oma täies hiilguses. Foto: Martin Ahven

Žalgiris läks 13:0 juhtima ja kuigi Valencia vähendas korraks vahe viie punkti peale, kuulus avapoolaeg täielikult favoriidile. Pikale pausile mindi Leedu hiiu 47:31 eduseisus.

Axel Toupane (viskel) kerkis kodumeeskonna parimate sekka. Foto: Martin Ahven

Üsna kiiresti sai kinnitust telerist kuuldu-nähtu - miski ei tõmba Kaunase publikut käima rohkem kui Kevin Pangose ja Paulius Jankunas pick'n'pop. Jankunas paneb Sloveenia passiga kanadalase jaoks katte ning kepsleb kiirelt korvist nelja-viie meetri kaugusele. Et Pangosele tuleb pöörata erilist tähelepanu, jäetakse Jankunas tohti vabaks. Ja siis ootavad kahte punkti juba kõik.

Žalgirise fännid läksid kohati päris kuumaks. Foto: Martin Ahven

Aga Euroliigas võite ei anta, need tuleb võtta. Kuigi Valencia on nüüdseks veerandfinaali konkurentsist sisuliselt välja langenud, tuldi kaugvisete abil mängu tagasi ja viis minutit enne lõppu viis Tibor Pleiss külalised 71:70 juhtima.

Vasilje Micici ja Tibor Pleissi (21) heitlus. Foto: Martin Ahven

Ühtäkki ei osanud ka muidu elektrijänesena ringi jooksnud Jasikevicius peale käte laiutamise midagi teha. Kaitse lekkis sisuliselt igal rünnakul ja kui ei lekkinud, pani Erick Green või Sam van Rossom lihtsalt üle Žalgirise mängija käe ära.

Žalgirise ülipopulaarne peatreener Šarunas Jasikevicius jälgib toimuvat kullipilguga. Foto: Martin Ahven

Aga see polnud veel Žalgirise surm. Kevin Pangos ja Arturas Milaknis viisid kodumeeskonna kaks ja pool minutit enne lõppu 79:73 ette ja 14 000 inimest hakkasid Valencia rünnakute ajal jalgu trampima.

Will Thomase kaks kolmest tõid Valencia veel ühe punkti kaugusele, aga Žalgiris pääses. Thomase kolmas kaugvise enam ei tabanud ning Kevin Pangose ja Edgaras Ulanovase vabavisked kindlustasid Leedu klubile ülimagusa võidu. 

Žalgirisel on 12 võitu ja 7 kaotust, sellega ollakse Euroliigas endiselt kuuendal kohal.