Beno Udrih (paremal).Foto: Martin Ahven
Korvpall
19. jaanuar 2018, 08:40

NBA tšempion: olemegi tegelikult head, peame lihtsalt targemaks saama

ÕL LEEDUS | Kas aastatuhande parimat hooaega tegeval Žalgirisel on lihtsalt roppu moodi õnne? (3)

Kaunase Žalgiris teeb korvpalli Euroliigas heas mõttes ebanormaalset hooaega.

19st mängust on võidetud 12, aga kõigi kohtumiste punktide saldo on +1. Loogika järgi on võidetud napilt ja kaotatud suurelt. Nii ongi, sest viimati alistas Žalgiris Euroliigas vastase enam kui kaheksa punktiga novembri alguses. Ja me ei räägi kahest-kolmest, vaid üheksast napist võidust, mis kahe kuu jooksul saadud on! Eile oldi 86:82 üle Valenciast.

Õhtuleht uuris eile Žalgirise sloveenist leegionärilt Beno Udrihilt, kas meeskonnal on lihtsalt vastastest enam õnne või saab Leedu hiiu edu tasavägistes kohtumistes millegi muuga seletada. Kui Euroliigas kuuendal kohal paiknev Žalgiris vastu peab, jõutakse esimest korda pärast 1999. aastat kaheksa parema hulka. Siis tuli Leedu au ja uhkus lausa Euroliiga tšempioniks.

2005. ja 2007. aastal San Antonio Spursiga NBA meistriks tulnud Udrih on saanud Žalgirise tegemisi vaadata värske pilguga, sest ta liitus klubiga alles 2017. aasta lõpus.

"Teeme endale tihti asju raskeks. Olime (Valencia vastu) esimesel poolajal ees 17-18 punktiga, aga peame olema targemad. Teeme liiga palju vigu. Ma ei tea, kas meil on õnne. Treenerid on ju head ja kokkuvõttes ei saa meie esitusele midagi ette heita. Žalgirise kasuks räägib pikk pink, saame kasutada erinevaid mängijate kombinatsioone," rääkis 35aastane Udrih.

Beno Udrih hakkab patsu lööma Vasilje Micicile. Foto: Martin Ahven

"Meil oli aasta alguses halva energiaga periood ja kaotasime Euroliigas kolmest mängust kaks. Täna oli meil alguses palju enam jõudu. Teisel poolajal see kahjuks muutus. Oleme viimasel 20 minutil näidatust palju paremad," lisas ta.

Karjääri jooksul kaheksat NBA klubi esindanud Udrih kogus ookeani taga tuntust mängujuhina, kes leidis hea klapi paljude eesliinimängijatega. Üle pika aja Euroopasse naastes leidis ta end olukorrast, kus Žalgirise publikut hullutab hoopis Kevin Pangose ja Paulius Jankunase koostöö. Vähemalt Euroliigas pole Udrih suutnud Jankunast või mõnda teist Žalgirise pikka kaugeltki nii hästi ära kasutada.

"Nad pole esimest aastat koos ja nad saavad aru, millistes kohtades teineteist leida. Pangose ning Jankunase koostöö on Žalgirist läbi hooaja toitnud. Jah, suutsin NBAs pikkade mängijate katteid hästi ära kasutada, aga Euroopa stiil on hoopis teistsugune. NBAs on väljakul hoopis enam ruumi kui siin ja pean sellega ära harjuma," sõnas Udrih ja lisas, et kui Vana Maailma mängustiil uuesti selgeks saab, tahaks ta mängida veel vähemalt viis aastat.