Foto: PantherMedia/Scanpix
Meeled
19. jaanuar 2018, 15:10

Seitse märki, mis viitavad noore inimese depressioonile

Kuigi 20. eluaastates inimesed on täis seiklusjanu ja optimismi, kannatab suur osa noortest vaatamata uljusele tegelikult depressiooni käes.

Huffington Post vahendab, et vanematele inimestele võib tulla sageli üllatusena, et ka 20. aastates noortel on palju, mille üle muretseda. Näiteks, kas leitakse meelepärane töö ja elupartner, kuidas tasuda õppelaen ja alustada iseseisvat elu. Bostoni psühhiaater Stuart Goldman toob välja seitse märki, mis viitavad, et noor on depressiooni langenud.

* Huvipuudus. Noor inimene peaks tahtma väljas käia ja lõbutseda, kuid kui ta ei oska enam midagi nautida ja millestki rõõmu tunda, on see selge depressioonimärk.

* Energiapuudus. Inimesed, kellel on depressioon, tunnevad end jõuetult.

 * Häiritud keskendumisvõime. Negatiivsete mõtete ja pessimistliku suhtumise juures ei suuda inimene millelegi keskenduda.

 * Varajane ärkamine. Depressioonis noored võivad avastada, et ärkavad sageli ilma vajaduseta üles hommikul kell 4 või 5 ning ei suuda enam uinuda.

 * Suurenenud alkoholi või teiste mõnuainete tarbimine. Selleks et vähendada depressiooni valu ja üksindust, pöörduvad mõned noored alkoholi jt mõnuainete poole.

* Vähenenud huvi seksi vastu. Depressioonis noor ei ole vastupidiselt oma eakaaslastele enam seksist huvitatud.

 * Kaalukõikumised. Depressiooni puhul võib kaal kõikuda mõlemale poole – kaalu võib palju langetada, aga ka juurde võtta.