Foto: Mattias Tammet
Eesti uudised
19. jaanuar 2018, 15:04

Reinsalu umbusaldusavaldusega ühinevad ka mitmed koalitsioonisaadikud (196)

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsiooni liige Hannes Hanso teatas, et ühineb justiitsminister Urmas Reinsalu  (IRL) umbusaldusega. 

"Ühinen umbusaldusavaldusega Reinsalu vastu kui see tuleb. Olen ka SDE fraktsiooni esimeest oma otsusest teavitanud," kirjutab Hanso sotsiaalmeedias. 

"Kuidas ma saaksin otsa vaadata oma naisele, tütardele, õdedele, kallitele naiskolleegidele fraktsioonis ja riigikogus kui ma seda ei teeks? Ja tervele poolele Eesti elanikkonnast ehk meie naistele? Mõni pelgab, et umbusalduse avaldamine võib esile kutsuda valitsuskriisi...mina arvan, et selline valitsus, kus on Reinsalu-suguse suupruugiga valitsusliikmed, ongi juba kriisis," leiab Hanso. 

ERR-i uudistele teadaolevalt on sotsidest alla kirjutada lubanud Heljo Pikhof ja Inara Luigas. Rainer Vakra lubas veel mõelda, kuidas ta selles küsimuses käituda kavatseb.

Samuti lubasid umbusaldusavaldusele alla kirjutada fraktsioonitud Marko Mihkelson ja Margus Tsahkna.

Kersti Sarapuu lükkab aga ümber meedias ilmunud väited nagu oleks viis riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liiget lubanud justiitsministri umbusaldusavaldusele oma allkirja anda. "Täna toimunud fraktsiooni seminaril jäi selgelt kõlama seisukoht, et Keskerakonna saadikud ei toeta Urmas Reinsalule umbusalduse avaldamist. Keskerakonna fraktsioon arutab tekkinud poliitilist olukorda ka oma esmaspäevasel koosolekul," kinnitas Sarapuu.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Jürgen Ligi teatas täna, et justiitsminister Urmas Reinsalul on esmaspäevani aega tagasi astuda. Kui seda ei juhtu, algatab Reformierakonna fraktsioon justiitsministrile umbusaldusavalduse.

„Meie otsuse ajend on Reinsalu kahetsusavaldus, et ta oli hukka mõistnud naistevastase vägivalla. Tegemist oli kaalutletud sõnavõtuga,“ selgitas Jürgen Ligi. „Justiitsministri sõna on erilise kaaluga, sest just tema kujundab õiguspoliitikat ja vägivalla vastane võitlus on tema otsene ülesanne,“ lisas Ligi.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon esimees Kalvi Kõva kinnitas kolmapäeval, et Urmas Reinsalu väljaütlemine oli fraktsioonis arutusel ning ühiselt ollakse seisukohal, et ministri väljaütlemine oli lubamatu, kuid ministri tagasiastumise küsimust päevakorras ei ole. 

Delfis avaldatud arvamusloos NO99 teatrijuhi Tiit Ojasoo vägivallatsemise juhtumi kohta kirjutas justiitsminister Urmas Reinsalu järgmist: „Kui ma avaldasin omal ajal tema lepitusmenetluse kohta arvamust, siis mõistsin naistevastase vägivalla hukka, kuid nüüd, tänase kirja valguses, lausa kahetsen seda. Sest avalik meelepaha võttis nõiapõletamise kollektiivse transi mõõtmed.“