Purjeka Lennuk meeskond.
Eesti Vabariigi 100. juubel
20. jaanuar 2018, 00:05

SADA SÜNDMUST, MIS MÕJUTASID EESTIT | 35. koht: Eesti lipu all esimest korda ümber maailma (4)

16. oktoobrist 1999 kuni 19. märtsini 2001 sai teoks sümboolne sündmus – esimest korda ajaloos purjetasid eestlased algusest lõpuni Eesti lipu all ümber maailma.

Väga hästi on teada, et eestlased on pika meresõidutraditsiooniga rahvas ja vähemalt ühe aastatuhande jooksul on meie rahvuskaaslased merd mööda jõudnud väga kaugetesse maailma paikadesse. Rääkimata juba muinasajast teada olevatest kohalikest mereretkedest, on siinse paigaga seotud ka paljud ümbermaailmareisijaid.

Maailma merendusajalukku on läinud Hagudis sündinud Adam Johann von Krusenstern, kes aastatel 1803–1806 juhatas esimest Venemaalt ja ühtlasi Läänemere idarannikult lähtuvat ümbermaailmareisi. Temaga koos võtsid avastusreisist osa Eestis üles kasvanud Fabian Gottlieb von Bellingshausen ja Otto von Kotzebue, kes hiljem isegi sarnaseid retki juhtisid. Juba 1932 üritas ümber maailma purjetada esimene eestlane (Ahto Valter), aga tema reis katkes.

Ehkki nüüdisaegses maailmas pole ümbermaailmareisid juba pikka aega teab mis haruldused, tuleb Lennukiga ette võetut pidada erakordseks: esimest korda ajaloos alustati ja viidi eduka lõpuni ümbermaailmareis, mis lähtus Eestist ja ka lõppes siin. Vähetähtis pole ka fakt, et maailmale tegid ringi peale eestlased Eestis ehitatud purjekaga, mis sõitis Eesti lipu all.

Eesti esimene ümbermaailmareis oli eraalgatuslik projekt „Eesti lipp ümber maailma“, mida toetati nii era- kui ka avalikust sektorist. Soomes ja Eestis ehitati purjekas, mis sai sümboolse nime Lennuk. Rahvapärimuse järgi purjetas meie rahvuskangelane Kalevipoeg samanimelise laevaga Lindanisest maailma otsa otsima. Kindlasti aitas ettevõtmise edule kaasa, et reisi patrooniks nõustus olema president Lennart Meri.

Lennuk saadeti Tallinna Pirita sadamast pidulikult teele 16. oktoobril 1999. Purjeka kuueliikmelisse põhimeeskonda kuulusid kapten Mart Saarso, vanemtüürimees Meelis Saarlaid (esimesed viis kuud Aarne Tuisk, kes loobus tervislikel põhjustel), teine tüürimees Tiit Riisalo, kolmas tüürimees Margus Kastehein ning madrused Kaido Kama ja Tiit Pruuli. Seitsmenda meeskonnaliikmena sõitis üksikuid vahemaid kaasa kokku 14 purjetajat. Meeskonna mõtteid ja tegemisi kajastas regulaarselt meedia, purjeka teekonda võis jälgida reaalajas veebi vahendusel.

Eestisse tagasi jõuti 19. märtsil 2001. Ristna neeme juures võttis ümbermaailmasõitjaid vastu piirivalvelaev Maru, seejärel tervitas neid mitme ülelennuga väikelennuk ning Suurupi juures tuli jahtlaeva kõrvale merejõudude lipulaev Admiral Pitka. Eesti lipu all oli Lennuk poolteise aastaga läbinud üle 35 000 meremiili ja külastanud 25 riigis 36 sadamat.

Allikad:

·        XX sajandi kroonika. Eesti ja maailm. IV osa, 21.01.1981 – 31.12.2000 (aluskäsikiri: Mati Graf). Tallinn: Eesti Entsüklopeediakirjastus, 2007.

·        Küllo Arjakas (koostaja) „Eesti Vabariik 90: sündmused ja arengud“. Tallinn: Eesti Entsüklopeediakirjastus, 2008.

·        Sari „Eesti lipp ümber maailma“ (režissöör Jaanus Nõgisto). ERRi videoarhiiv, esmaeeter: 03.06.2000.

·        Ilmar Kask „Purjelaevaga Eesti lipu all ümber maailma“. Eesti Loodus, nr 9 /1999.