Urmas ReinsaluFoto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
20. jaanuar 2018, 17:00

Naiste tugi- ja teabekeskus nõuab Urmas Reinsalu tagasiastumist (152)

MTÜ Naiste tugi- ja teabekeskus tahab, et oma naistevastase vägivalla hukkamõistu kahetsenud justiitsminister Urmas Reinsalu astuks tagasi.

"Meie jaoks on tõsiselt häiriv justiitsminister Urmas Reinsalu arvamuslik sõnavõtt, kus ta väljendas selgelt, et kahetseb varasemalt enda poolt öeldud naistevastase vägivalla hukkamõistu. Sellele järgnes vabandus, mis esindas tüüpilist jõupositsioonil oleva inimese mitte-vabandust: "Mul on kahju, kui haiget saite,"," kirjutab tugikeskuse tegevjuht Pille Tsopp-Pagan.

"Riigikogus Istanbuli konventsiooni ratifitseerimise eelnõud sisse juhatades väitis Reinsalu, et "vägivald ei saa kunagi olla keeruliste inimsuhete lahendus või kultuurinorm. Vägivallale ei ole õigustust mitte mingites suhetes". Konventsiooni ratifitseerimise eelnõu arutelu ja eelpoolnimetatud sõnavõtud on omavahel tõsiselt vastuolus, mistõttu leiame, et kuigi minister on oma sõnades vajalikel hetkedel väljendanud oma toetust vägivallavastasele liikumisele, siis tema tegelikud mõtted olukorrast tulevad välja isesesisvalt vormistatud arvamusavaldustes," ütleb Tsopp-Pagan.

"Justiitsministri poolt kirjutatu ning hiljem sellele järgnenud vabandus ei ole demokraatliku riigi ametliku esindaja vääriline. Ammugi ei ole see vääriline ministrile, kelle üheks töövaldkonnaks on naistevastase vägivalla vastu seismine ning selle kõigi vormide vähendamiseks loodava õigusliku keskkonna tagamine," räägib tugikeskuse tegevjuht.

Ta märkis, et naiste tugi- ja teabekeskus töötab juba 15 aastat igapäevaselt naistevastase vägivalla ohvritega. "Töötame samuti igapäevaselt ühiskondliku arvamuse muutmiseks, et väheneks naiste halvustamine ning nende arvamuse naeruvääristamine ükskõik millistes olukordades. Need kaks on omavahel väga tihedalt seotud ja üksteisest sõltuvuses olevad tegevused. Eesti ühiskond ei ole paraku võrdõiguslikkust pooldav. Meie, kes me koos teiste organisatsioonidega seda olukorda muuta soovime, seisame tõsise vastuseisu ees," selgitas Tsopp-Pagan.

"Eelnevat arvesse võttes oleme seisukohal, et minister on igal juhul arvamusliider. Ja minister, kelle seisukohad kahjustavad vägivallaohvreid, ei sobi oma ametikohale," möönis tugikeskuse juht.

"Sellest tulenevalt palume Urmas Reinsalul tagasi astuda ning anda ametikoht väärikale inimesele, kes töötab meie valdkonda kahjustamata ja aitab kaasa vägivalla vähenemisele meie ühiskonnas," esitas Tsopp-Pagan justiitsministrile palve.