LÄHEME VALITSUSSE! Martin Schulz püüdis parteikaaslasi veenda helges tulevikus ja uues valitsuspoliitikas. Kui kongress oleks otsustanud Merkelile ei öelda, lõppenuks pauguga ka Schulzi poliitiline karjäär.Foto: Michael Probst, AFP/Scanpix
Maailm
21. jaanuar 2018, 20:06

Saksamaal on lootus lõpuks ometi valitsus saada (8)

Saksa sotsiaaldemokraatide liider Martin Schulz nägi tublisti vaeva, veendes pikkadel ringsõitudel partei liikmeid vajaduses moodustada koalitsioonivalitsus koos parempoolsete CDU ja CSUga. Kuid kui ta eile oma 58minutilise kõne Bonnis sotside erakorralisel parteikongressil lõpetas ja saalist vaid üsna hädine aplaus kostis, ei olnud ta oma missiooni edus kindel, kirjutab Bild.

Seda enam, et esimesed kõnelejad pärast teda suutsid neile ette nähtud kolme minuti sisse mahutada selge sõnumi: CDU-le ja CSU-le tuleb öelda ei. Jäägem opositsiooni. Saali tungis ka jõuluvanamütsides protestijaid, kelle valjuhäälne sõnum oli: ärgem mingem valitsusse!

Bonni oli tulnud 600 valitud delegaati ja 45 parteijuhtkonna liiget otsustama, kas alustatakse ametlikke koalitsioonikõnelusi või mitte. „Praeguses olukorras peame vähemalt proovima moodustada valitsuse, millest oleks kasu nii Saksamaale kui ka Euroopale. Meie võimalused selleks on suuremad kui risk järgmistel valimistel hääli kaotada,“ veenis Schulz kohalolijaid, märkides, et nii tehtaks lõpp Euroopas levivale äärmusparempoolsusele. Parteijuht püüdis ka põhjendada, miks ta ütles pärast mullusügisesi suuresti kaotatud valimisi, et sotsid ei tee enam valitsuskoostööd proua Merkeli CDUga ja selle Baieri sõsarparteiga, aga mõne aja pärast muutis kurssi.

Emotsionaalses ja valjuhäälses kõnes kutsus ka sotsiaaldemokraatide parlamendifraktsiooni liider Andrea Nahles koalitsiooniga liituma. „Eelseisvad kõnelused peavad olema sellised, et me saavutame kõik oma poliitilised eesmärgid,“ ütles Nahles.

Noorsotside 28aastase juhi Kevin Kühnerti arvamus oli teistsugune. Ta oli veendunud, et liitumine parempoolsete parteidega oleks viga. „Praegu oleme kääbus, aga kasvagem suureks – meil on kõik võimalused helgeks tulevikuks,“ väitis ta, et opositsioonis targalt tegutsedes võidavad sotsid pigem poolehoidjaid juurde. Talle vaidles vastu partei tõusev täht, 43aastane Mecklenburg-Vorpommerni liidumaa peaminister Manuela Schwesig, tuletades meelde, et juba algsetel kõnelustel on saavutatud võimalike partneritega „megainvesteering“ haridusse ja miljardieurone rahasüst laste vaesuse tõrjumiseks. „Me ei peaks näitama, et kardame valitsusvastutust!“ lisas Hamburgi linnapea Olaf Scholz. Suurima delegaatide arvuga (144) kongressile tulnud Nordrhein-Westfaleni liidumaa peaminister Michael Groschk kaldus arvama, et valitsuskõnelustes tuleb osaleda, kuid kutsus samas üles erakonda uuendama, et järgmistel valimistel mitte veelgi suuremaks kaotajaks jääda.

Mõned arvamusküsitlused on näidanud, et sotside poolt hääletaks praegu vaid 15 protsenti valijaist.