Liiklus Washingtonis on tihe, kuid Kapitoolium (taustal) jääb vaikseks.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
22. jaanuar 2018, 16:46

Mis on valitsuse tööseisaku tagamaad?

USA VALITSUSSEISAKU 3. PÄEV: pandakaamera töötab, kontorid mitte (6)

USA föderaalvalitsuse töö seisab juba kolmandat päeva. Tuhanded töötajad üle riigi istuvad jõude. Ja palgata. Mis seekordse valitsusseisaku märkimisväärseks teeb, on see, et ometigi on võim kõikjal - kongressis, senatis ja Valges Majas - ühe partei käes.

Valitsuse töö seiskus seetõttu, et erakonnad ei suuda üksmeelele jõuda föderaalrahastuse osas. Peamiseks komistuskiviks on immigratsioon. Demokraadid üritavad päästa nn Unistajaid ehk noori välisriikidest tulnud inimesi, kes osalevad DACA programmis. Programmi raames jagatakse alla 30-aastastele inimestele ajutisi õppimis- või töölube. Osalejad peavad olema eelnevalt kriminaalkorras karistamata ning olema kas õppurid, äsja kooli lõpetanud või äsja sõjaväeteenistuse läbinud. Kaks aastat hiljem annab immigratsiooniamet noorele hinnangu, kas ta on teinud piisava karjääri- või õppetööalase arengu, et ta riiki jätta.

Vabariiklased aga soovivad ehitada president Donald Trumpi suurt unistust: kõrget müüri Mehhiko piiri äärele. Demokraadid peavad seda rahva raha raiskamiseks. DACA programmi kavatsevad vabariiklased üldse ära lõpetada.

Ehkki vabariiklastel on senatis enamus, ei ole see siiski piisavalt suur, et eelarve lihtsalt läbi suruda. Kuid see, et valitsuse töö jääb seisma siis, kui võim nii kongressis: esindajatekojas ja senatis, kui ka Valges Majas on ühe partei (antud juhul vabariiklaste) käes, on pretsedenditu. Kõik vabariiklased ei poolda praegust eelarvet ning arvestades seda, kui oluline osa sellest on seotud immigratsiooni ja president Trumpi Mehhiko-müüriga, võib seda näha ka kui oma partei liikmete umbusaldust presidendi suhtes. Paljude USA elanike jaoks on olukord, kus valitsev partei ei suuda valitsuse tööd käimas hoida, piinlik ja ebakindluse märgiks.

President ise süüdistab kõiges demokraate, minnes täna isegi nii kaugele, et väitis Twitteris, et tegelikult ei tahagi demokraadid eelarve vastu protestida, vaid ainult oma „vasakäärmusliku valijaskonna“ huve kaitsta.

Mida tähendab valitsuse töö seiskumine? Tuhanded riigitöötajad, kelle töö pole esmatähtis ega hädavajalik, peavad koju jääma. Senikaua kuni valitsus pole kokku leppinud föderaalvalitsuse töö rahastuse osas, ei saa rahastada ka töötajate palgafondi. Kas töötajad oma raha tagasi saavad, on hiljem Valge Maja ja kongressi otsustada. Kui seda ei tehta, oleks tegemist järjekordse pretsedenditu olukorraga, sest seni on töötajad valitsuse tööseisaku korral raha ikka tagasi saanud, kirjutab Washington Post.

Tööseisak ei puuduta osariikide valitsuste tööd.

Töötavad asutused nagu vanglad, avalikud pargid, koolid ja raamatukogud. Suletud on aga enamus valitsuse kontorihooneid, maksuameti infokeskus ning mitmed kriisiolukordade ja uurimistööga tegelevad üksused. Postiteenistus jätkab tööd. Mõned rahvuspargid võivad aga töö katkestada, sama võib juhtuda ka riiklikult rahastatud Smithsoniani loomaaia ning sealse pandakaameraga. (Selle artikli kirjutamise hetkel pandakaamera siiski töötab, seda saavad pandasõbrad vaadata SIIN.)

Esmaspäeva õhtul jõudsid demokraadid ja vabariiklased senatis ajutise lahenduse kokkuleppele, millega tööseisak alates teisipäevast ka lõppema peaks. Ajutine lahendus kehtib 8. veebruarini, enne seda peab valitsus uue tööseisaku vältimiseks eelarve osas lõplikule kokkuleppele jõudma.