Tom BradyFoto: USA TODAY Sports
NFL ameerika jalgpalli liiga
22. jaanuar 2018, 18:52

Tom Brady jahib ajaloolist Super Bowli võitu kandis, kus ta vanaisaga lehmi lüpsis

New England Patriotsi mängujuhil Tom Brady'l (40) on võimalus 5. veebruaril NFLi ajalugu teha, kui tema satsil õnnestub aegade 52. Super Bowlil võita Philadelphia Eaglesit.

Ööl vastu esmaspäeva selgus, et tänavuse NFLi võidutrofee jagavad Minneapolises (Minnesota osariigi suurim linn) need kaks meeskonda. Brady ja Patriots on tiitlikaitsjad, Eagles jõudis viimati nõnda kaugele 13 aastat tagasi. Kusjuures toona kaotati Super Bowlil just Patriotsile tulemusega 21:24. Terve oma karjääri Patriotsis mänginud Brady oli ka siis rivis.

Tookordne triumf oli Brady kolmas. Seekordne võit teeks temast läbi aegade esimese mehe, kes ainult mängijana jõudnud kuue meistrisõrmuseni. Sarnaselt temaga on viis sõrmust üksnes kaitsjal Charles Haley'l, kelle sportlastee lõppes eelmise sajandi lõpus. Aga Brady karjääri kaheksas Super Bowl (see on NFLi rekord!) on eriline ka geograafilistel põhjustel, nimelt kasvas tema ema Minnesota osariigis (mille suurim linn on finaalipaik Minneapolis) Browerville'i linnakeses.

„Minu vanavanemad elasid seal,“ lausus Brady ESPNile. „Vanaisa oli farmer. Tal oli palju lehmi ning ta kasvatas maisi. Veetsin seal igal suvel nädalaid. Käisime vanaisaga kalal ja lüpsime lehmi. See oli mulle kui Californias sündinule äge kogemus.“

Brady peab Minnesotas mängimist eriliseks. „Olen alati tundnud Minnesotaga sidet. Finaal tuleb lõbus, sest mu onud ja nõod elavad seal. See on suurepärane koht, kuhu on ainulaadne naasta. Kui me viimati Minnesotas mängisime (2014. aastal - M.T.), tulid paljud mu sugulased staadionile. Ka sel korral on oodata suurt toetust.“

Kuigi Patriots alustas hooaega kaotusega Kansas City Chiefsile (27:42), võideti põhiturniiril oma konverents (13 võitu, 3 kaotust). Kohamängudes alistati teel finaali järjepanu Tennessee Titans (35:14) ja otsustavas matšis Jacksonville Jaguars (24:20).

Ka Eagles oli põhiturniiril oma konverentsi parim (13-3). Play-off'is murti esmalt maha Atlanta Falcons (15:10), seejärel Minnesota Vikings (38:7). Margus Hundi koduklubi Indianapolis Colts võitis 16 põhiturniiri mängust neli ning jäi kohamängudest viie võidu kaugusele.