Eesti suurlootus Mart Seim tänavu Albaanias ei võistle.Foto: Stanislav Moshkov
Spordivaria
22. jaanuar 2018, 22:46

MIS TOIMUB? Albaania tõstmisliit lakkas eksisteerimast ning EMi ümber valitseb tohutu segadus

Kümne nädala pärast pidi Albaanias toimuma tõstmise EM, kuid nüüd selgus ootamatult, et sealne alaliit pole võimeline võistlusi korraldama, kirjutab insidethegames.biz. Tegelikult selgub, et Albaania tõstmisliitu polegi praeguse seisuga sisuliselt olemas.

Alaliidul puudub juhatus ning kogu Albaania tõstmise olukord on segane. Kõik sai alguse, kui Romela Begaj andis detsembris karjääri teise positiivse dopinguproovi. Seejärel astus ametist tagasi alaliidu president, kellele järgnes kogu juhatus. Sisuliselt pole Albaanias praegu organisatsiooni, kes EMi korraldamisega tegelda saaks.

Dopingupatune Romela Begaj. Foto: YURI CORTEZ

Portaali andmetel võib EM kolida kas Rumeeniasse või Gruusiasse, kes oleks ainsana võimelised nii lühikese etteteatamisega suurvõistlust korraldama. Võimalik, et 26. märtsist 1. aprillini toimuma pidanud EM lükkub sootuks edasi.

Esialgu pidi EM toimuma hoopis Türgis, kuid sealsele alaliidule määrati dopingupattude eest aastane võistluskeeld. Seejärel anti korraldusõigus Rootsile, kuid nemad ei olnud valmis kuue kuu pikkuse etteteatamisega reageerima. Seejärel võttis väljakutse vastu Albaania, kellel tänase seisuga puudub toimiv tõstmise alaliit.

EM ei saa toimuda ka Venemaal, Aserbaidžaanis, Ukrainas, Valgevenes, Moldovas ega Armeenias, sest kõik on sarnaselt Türgile võistluskeelu all.