Kiiruisutaja Pavel Kuližnikov tuli mõne nädala eest 1000 meetri distantsil Euroopa meistriks.Foto: AFP/Scanpix
Olümpia
23. jaanuar 2018, 12:43

ROK tõmbas esialgsest nimekirjast maha üle 100 Venemaa soovitud olümpiasportlase (7)

Täna hommikul sai ametlikult teatavaks, et ROK ei luba järgmisel kuul peetaval PyeongChangi taliolümpial startida mitmel Venemaa tippsportlasel. Nüüdseks on selgunud, et esialgselt meie idanaabri poolt mängudele üles antud poolest tuhandest sportlasest on roheline tuli antud ainult 389-le.

Punase tule saanute nimekirja on lisandunud Venemaa kiiruisutamise liidrid Deniss Juskov ja Pavel Kuližnikov, veel mitu lühirajauisutajat, samuti paljud hokikoondislased, teatas agentuur R-Sport.

ROK võttis detsembri alguses vastu otsuse lubada Venemaa sportlased mängudele oma lipu ja hümnita, olümpialipu all. ROKi komisjon ja projekti OAR (lühend väljendist "Olümpiasportlased Venemaalt") töörühm koostasid "puhaste" Venemaa sportlaste nimekirja, keda võib kutsuda tänavustele mängudele. Esialgu oli seal 500 nime, mis aga 19. jaanuaril vähendati 389-le.

Venemaa olümpiakomitee on esitanud ROKile järelepärimise põhjuste kohta, miks on paljud Venemaa juhtivad sportlased nimekirjast välja arvatud. "ROKil on täitevkomitee otsuse kohaselt õigus kutsuda või mitte kutsuda mängudele üht või teist sportlast. Lisaks peavad need põhjused olema põhjendatud ja neid tuleb sportlastele selgitada," märkis Venemaa olümpiakomitee esimene asepresident Stanislav Pozdnjakov.

Eriti hull on olukord Venemaa kiiruisutamiskoondisega. "Meeste võistkonnast arvati olümpialt välja 90 ja naiskonnast 80 protsenti sportlastest, sealhulgas kõik liidrid. Samuti leidis kinnitust eilne mitteametlik lühirajauisutajaid puudutav teave," laiutas käsi Venemaa uisuliidu president Aleksei Kravtsov.

"Viimase kolme kuu jooksul Venemaa sportlasi tabanud ebaõigluse kulminatsiooniks on minu meelest lühirajauisutaja Viktor An'i kohta tehtud otsus. Sellega samastab ROK end despoodi ja türanniga, vilistades kõigile seadustele ja otsustades inimeste saatusi oma suva järgi. Vaevalt usutav, et suudame olümpiamängudeni jäänud aja jooksul midagi teha, kuid peame meie sportlaste puhta maine ja õigluse jalueseadmise nimel jätkama võitlust pärast olümpiat."

Venemaa hokiliit teeb aga neil tundidel mastaapseid jõupingutusi, lülitamaks soovitud mängijaid uuesti olümpianimekirja.