Tihe lumesadu AlpidesFoto: AFP / Scanpix
Maailm
23. jaanuar 2018, 15:22

Eestlasest lumevang Austrias: kui ajakirjandust ei loe, ei teagi, et oled lõksus

Kesk-Euroopat tabanud tihedad lumesajud on tekitanud olukorra, kus Alpidesse sõitnud puhkajatel ei lubata laviiniriski tõttu kõikjal liikuda. Austrias Sankt Antonis suusareisil viibiva eestlase sõnul on liiklus nii mäenõlvadel kui autoteedel praeguseks juba taastumas.

Eilse õhtuse seisuga oli kahe ööpäeva jooksul suuremale osale Alpidest langenud kohati kuni 120 sentimeetrit lund, vahendas BBC. Tuul ja kasvanud laviinioht tõid kuurortites viibijatele kaasa mitmeid piiranguid ning häireid liikluses.

Austrias asuvasse Sankt Antonisse suusareisile läinud eestlaste grupijuht Renee Tuul muheleb kohapealset olukorda kirjeldades, et puhkajad kuulsid lumevangis olemisest alles uudistest. "Osad teed on kinni, tõesti: kas parasjagu puhastatakse või on seal kuskil laviinioht, aga keskuses olles ei saa midagi aru," ütleb ta, et kui ajakirjandust ei loe, siis ka lõksus olemisest midagi ei tea.

Tuule hinnangul võib probleeme tekkida alles siis, kui vaja kuurordist välja sõita. "Me tulime laupäeval: siis täpselt lund sadas ja pühapäev ja esmaspäev olid väga talvised." Ta nendib, et siis oli tõepoolest keeruline liikuda, sest küla vahel ei sõitnud ei liini- ega suusabussid, rääkimata sõiduautodest. Tänaseks on aga liiklus suurel määral taastunud. "Tegelikult infot antakse kogu aeg: et see kell avatakse see, see kell avatakse see. Kõik muutub tundidega. Üle ühe päeva küll ette ei mõtle midagi," sõnab Tuul.

Mis puudutab aga inimeste puhkuseid, siis grupijuhi hinnangul need untsu ei lähe. Ta selgitab, et sinna, kus on ohtlik, inimesi lihtsalt ei lasta. "Suur osa radadest on kinni, aga eks neid tehakse iga päevaga lahti. Tehakse tööd ja elu läheb paremaks, aga nüüd lõksus olemine – see on hea väljend," muheleb ta.

Vaata pilte ja videosid lume alla mattunud Alpidest!