KORRALDAB REKTORI VALIMISED: Tartu Ülikooli rektori valimiskomisjoni juhib molekulaarse taimebioloogia professor Hannes Kollist.Foto: Mari Luud
Eesti uudised
23. jaanuar 2018, 18:04

Kandidaate saab esitada märtsi keskpaigani

Sügiseks uus rektor: Tartu ülikool valib uue juhi 26. aprillil

„Kuulutus Tartu ülikooli rektori valimiste kohta ilmub 25. jaanuari ajalehes, seda võib pidada valimiste alguseks, uue rektori valib valimiskogu 26. aprillil,“ ütleb rektori valimiskomisjoni esimees professor Hannes Kollist.

„Kandidaate saab valimiskomisjonile esitada kuni 15. märtsi tööpäeva lõpuni,“ ütleb Tartu ülikooli akadeemiline sekretär Andres Soosaar. „Praegu on plaanid seatud nii, et 26. aprillil valitav rektor astub ametisse 1. augustil.“ Seega jääks enne õppeaasta algust uuel rektoril aega ennast ülikooli juhtimisega kurssi viia täpselt üks kuu.

Esmakordselt ülikooli ajaloos sõnastas ülikooli nõukogu ootused uuele juhile. Nõukogu hinnangul vajab ülikool juhti, kes Eesti rahvusülikooli eestvedamise kõrval suudab anda oma panuse kogu Eesti ühiskonna ning Eesti ja Euroopa kõrghariduse- ja teadusarendustegevuse arengusse. Nõukogu ootab rektoriks kandideerijalt, et ta oleks kogenud ja innustav juht, eestkõneleja ja eestvedaja, ülikooli visiooni ja strateegiliste liikumissuundade seadja. Lisaks peab tulevane rektor olema tunnustatud arvamusliidrina avalikkuses nähtav ja valmis võtma vastutust ülikooli esindamisel suhetes ühiskonna, riigiasutuste ja rahvusvahelise kogukonnaga.

Soosaare sõnul kogunevad ülikooli nõukogu ja senat ühisele koosolekule 9. aprillil, et võtta seisukoht registreeritud kandidaatide kohta. „Mida see täpselt, seda on nende eest raske öelda,“ lisab Soosaar.

Valimised valmistab ette valimiskomisjon, kuhu kuulub kokku viis liiget: üks professor igast ülikooli valdkonnast ja üks tudengite esindaja. Rektori valimisteks tuleb kokku valimiskogu, kuhu kuuluvad nõukogu, senati, valdkondade nõukogude ja üliõpilasesinduse liikmed ning professorid ja juhtivteadurid.

Alles kevadel tagasi ametisse tagasi valitud Tartu ülikooli rektor Volli Kalm suri ootamatult 23. detsembril. Tartu ülikooli rektori kohusetäitjaks on professor Tõnu Lehtsaar.