Vladimir Putin ja lühirajauisutaja Viktor An.Foto: SPUTNIK
Olümpia
23. jaanuar 2018, 18:43

ROKi vastus paanikas venelastele: võime olümpialt eemale jätta ka sportlasi, kellel pole kunagi dopingujuhtumeid olnud (12)

Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) ei soovinud põhjendada, miks ei lubata Venemaa staare Sergei Ustjugovit, Viktor Ani ja Anton Šipulinil osaleda Pyeongchangi olümpiamängudel. Triol pole olnud kunagi dopingujuhtumeid ja neid polnud mainitud Denis Oswaldi n-ö mustas nimekirjas.

"Tahtsime, et olümpial osalevate Venemaa sportlaste osas poleks mingeid kahtlusi ega küsitavusi. Kui mõnda sportlast pole olümpiale kutsutute seas, ei tähenda see automaatselt, et ta on rikkunud antidopingureegleid," ütles ROKi Venemaa sportlasi kontrolliva komisjoni juht Valerie Fourneyron väljaandele Sport-Express.

Fourneyron lisas, et osade atleetide osas veel uurimine käib, aga eraldi ei soovinud ta Ustjugovi, Šipulini ja Ani juhtumeid kommenteerida. Staaridele pandud keelud avastas Venemaa meedia ootamatult alles täna hommikul ja idanaabrid ei oska ROKi otsusele mingit seletust leida.

***

Varasema info järgi polnud Ustjugov, Šipulin ja An mingilgi viisil Venemaa suure dopingupettusega seotud, aga Le Monde'i allika andmetel märgistasid venelased teiste seas ka nende uriiniproove. Ajaleht väidab, et nende allikas on "lähedalt seotud Richard McLareni juhtimisel toimunud uurimisega." 2016. aastal valmis uurimise tulemusel põhjalik kaheosaline raport.

Venelased on leppinud asjaoluga, et olümpiale ei pääse hilisema, Denis Oswaldi komisjoni, aruandes figureerinud sportlased. Šipulinit, Ustjugovit, Ani ega mitut teist nüüd punase tule saanud atleeti neis nimekirjades aga polnud, neil pole kunagi olnud ka ühtegi dopinguintsidenti.

Mitteametlik nimekiri tuntumatest venelastest, keda ei lubata Pyeongchangi olümpiale (kokku on nimesid 111):

Anton Šipulin, laskesuusatamise Sotši olümpiavõitja (meeskondlik)
Sergei Ustjugov, murdmaasuusatamise kahekordne maailmameister
Viktor An, lühiraja kiiruisutamise kuuekordne olümpiavõitja
Jevgeni Garanitšev, laskesuusatamise Sotši olümpiapronks
Aleksei Volkov, laskesuusatamise Sotši olümpiavõitja (meeskondlik)
Maksim Tsvetkov, laskesuusatamise maailmameister (meeskondlik)
Jekaterina Jurlova-Percht, laskesuusatamise maailmameister
Jevgeni Dementjev, murdmaasuusatamise Torino olümpiavõitja
Vladimir Grigorjev, lühiraja kiiruisutamise Sotši olümpiavõitja
Denis Juskov, kiiruisutamise kolmekordne maailmameister
Pavel Kuližnikov, kiiruisutamise viiekordne maailmameister
Ruslan Zahharov, kiiruisutamise Sotši olümpiavõijta
Anton Belov, jäähoki maailmameister
Sergei Plotnikov, jäähoki maailmameister