Leevi ReinaruFoto: EELK
Eesti uudised
24. jaanuar 2018, 13:04

Aasta vaimulikuks valiti Leevi Reinaru

Aasta vaimulikuks valitud Leevi Reinaru on EELK Lääne-Nigula Püha Nikolause koguduse õpetaja, EELK Noarootsi Püha Katariina koguduse hooldajaõpetaja, EELK Lääne praostkonna praost ja EELK misjonikeskuse juhataja.

Leevi Reinaru aasta vaimulikuks esitanud piiskop Tiit Salumäe on hääletamise tulemuse üle silmnähtavalt rõõmus ja küsib naerdes: ”Kes siis veel?”

Leevi Reinaru teeneid lühidalt loetledes alustab piiskop Lääne-Nigula koguduse ülesehitamisest.  ”See ei ole olnud niisama lihtne,” kommenteerib Salumäe. 1982. aastal, kui Reinaru tööd alustas, oli pastoraat ära võetud, kogudusel ruume ei olnud. Kirikuküla ise ei ole vallas keskne. Tuli luua koguduse tuumik, kogudus üles ehitada, kaastöölised leida. Täna on Lääne-Nigula kirikus lisaks neljasada aktiivset liiget, lisaks veel kogudusega kaugemalt seotud inimesed.

Leevi Reinaru on kogudusetöö suutnud hästi ühendada ka tegevusega EELK Misjonikeskuses.”Tuleb kasuks, kui misjonikeskuse juhataja tunneb kogudust ja koguduseõpetajal on omakorda suur eelis, et ta tunneb kiriku struktuure ja laiemat pilti,” leiab Salumäe.

Kuidas õnnestub mõnel kirikuõpetajal saada kohaliku koguduse tunnustatud eestvedaja, nagu see on õnnestunud aasta vaimulikul? Üks kirikuõpetaja ameti eeldusi  on Salumäe arvates tema toetav perekond. Leevi Reinaru on kiriku teenimise töösse kogu oma musikaalse pere kaasa tõmmanud: musitseerivad nii kirikuõpetaja ise, tema organistist naine kui ka kõik kolm poega. Lisaks tegeleb üks poegadest kiriku meediatööga. ”Ise pead pühenduma, usklik olema ja silm peab särama. Kui sa võtad seda lihtsalt tööna, siis ei tule midagi välja,” võtab piiskop teema kokku.

Õpetaja Leevi Reinaru tunnustamisel toodi esile tema võimet luua võrgustik ja juhtida õnnistusrikkalt koguduse tööd ja EELK Misjonikeskust. Ta on aastakümneid juhtinud kiriku noorte- ja lastetööd, muusikatööd ja praostkonna rahvusvahelisi suhteid ning saavutanud hea koostöö kohalike omavalitsustega. Leevi Reinaru oskab inimesi kaasa haarata, innustada ja inspireerida. 

Leevi Reinaru on sündinud 1957. aastal Rõuges. Tema isa Karl Reinaru on teeninud palju aastaid mitmeid EELK kogudusi. Leevi ristiti lapsena Rõuges, konfirmeeriti 18. juunil 1975 ja ordineeriti 6. oktoobril 1978 peapiiskop Edgar Harki poolt. Leevi Reinaru abielu Helle Reinaruga laulatati 12. juunil 1976. Pojad Daniel, Joel ja Samuel-Markus elavad ja töötavad Tallinnas. Leevi ja Helle Reinarul on neli lapselast.

Aunimetust “Aasta vaimulik” on välja antud alates aastast 2007. Konkursi eesmärgiks on märgata EELK vaimulike toimekust ja pühendumust oma koguduse ja kogukonna tegevuste edendamisel ning tõsta esile, tunnustada ja tutvustada üldsusele neid EELK vaimulikke, kelle töö tulemusel on toimunud märgatavad positiivsed muutused EELK kogudustes ja kogukonnas.

Aasta vaimulik kuulutati välja 23.-24. jaanuaril Nelijärvel toimuva EELK vaimulike konverentsil raames.