Janari Jõesaar.Foto: Martin Ahven
Korvpall
26. jaanuar 2018, 22:16

7 FAKTI | Ühisliiga lehel kiidetakse Kalev/Cramot ja Janari Jõesaart

Kalev/Cramo korvpallimeeskond on Ühisliigas võitnud viimasest neljast mängust kolm, millega on tõustud soodsale positsioonile. Edu on viinud selleni, et Eesti meisterklubi jälgitakse üha terasema pilguga. 

Liiga ametlikul kodulehel avaldati artikkel, kus tuuakse välja 7 fakti Kalev/Cramo meeskonna kohta. Samuti on märgitud, et neil on hea võimalus play-off´i jõuda. Viskame pilgu peale, mida kalevlaste kohta kirjutatakse. 

Kalev alistas Himki

Kalev mängis oma hooaja parima mängu. 

Esiteks, pole Kalev kunagi sellise kaliibriga meeskonda võitnud. Kolm aastat tagasi võideti küll Nižni Novgorodi, kuid Eesti korvpallifännid usuvad, et võit Himki üle on suurema väärtusega. 

Teiseks, Kalev tegi sotid selgeks esimese poolajaga. See võideti 57:38 ning ühtlasi oli visatud punktide arv meeskonna suurim, mida poolajaga suudetud. 

Kolmandaks, Kalev polnud oma parimas koosseisus. Kaasa ei teinud suurim punktitooja Isaiah Briscoe ja vanameister Gregor Arbet. 

Kalevi peatreener on võitnud NBA ja Euroliiga tiitleid

Kalevi peatreener Donaldas Kairys on vaid 40aastane, kuid töötanud maailma parimates klubides, nagu näiteks Moskva CSKA ja San Antonio Spurs.

Kui ta oli 26, võitis ta video- ja statistikaspetsialistina Spursiga NBA tiitli. Kaks aastat hiljem liitus Himkiga ja tuli Ettore Messina abitreenerina Euroliiga meistriks. 

Kalev mängib modernset korvpalli

Lühike koosseis, energilised tagamängijad, rõhk rünnakul ja palju kolmepunktiviskeid - Donaldas Kairys on toonud Kalevisse tänapäevase korvpalli. 

Kalev hoiab kaugvisete tabavuselt liigas neljandat kohta (38,6%). Esikohal olevale CSKA-le kaotatakse alla protsendi. Meeskond jätkab rütmis, millega ületatakse senine täpsusrekord. 

Kalevi tagamängijad Briscoe ja Mirkovici keskmine punktisaak on kahepeal keskmiselt üle 35 silma. Liiga ajaloos pole ükski tagapaar sellest enamat suutnud. 

Lisaks on Kalev keskmise punktisaagiga 82,7 Ühisliiga seitsmes meeskond. Samas rütmis jätkates purustatakse järjekordne rekord. 

Kalevi meeskonnas on üks endine ja üks tulevane NBA pallur

Kalevi veteran Cedric Simmons mängis kümmekond aastat tagasi NBAs, kuuludes ühte meeskonda selliste staaridega nagu LeBron James, Chris Paul ja Derrick Rose. Ühtekokku oli ta unistuste liigas kolm hooaega ja esindas nelja erinevat meeskonda. 

On vaid aja küsimus, millal Isaiah Briscoe USAsse naaseb. Ta oli ülikooli ajal üks andekamaid mängujuhte ja tegi kaasa mõned NBA hooajaeelsed mängud. Kui tal tekib võimalus NBAs mängida, siis täitub ta unistus. 

Kalevi noort ääremängijat Janari Jõesaart tasub jälgida 

Janari Jõesaar murrab kaks stereotüüpi: eestlased kipuvad jokutama ja nende mängijaid on igav vaadata. Pärast aastaid USAs ja sealse pealtpanekuvõistluse võitmist, on ta ameerikalikuks muutunud. 

Jõesaar toob liigasse põnevust. Ääremängija jõuab tihti ka nädala tipphetkedesse ning on Eesti mängijatest statistiliselt kõige kasulikum. 

Eestlastele ei meeldi kasutada "Kalevi" nime

Eesti meistriliigas on kaks väga sarnase nimega klubi: Kalev/Cramo ja TLÜ/Kalev. Sellepärast ei soovi Kalev/Cramo fännid ametlikku nime kasutada. Võidakse koguni vihastada, kui kirja pannakse vaid Kalev, sest ehk aetakse neid vähem eduka TLÜ/Kaleviga sassi. 

Sellepärast kasutataksegi kohalikus meedias rohkem "Cramot". See on suursponsori nimi, kes on meeskonda juba 13 aastat toetanud. Välismeedia kasutab pigem "Kalevit". 

Kalevil on vaid neljaliikmeline juhtkond

See on imeline, kuid tõene fakt. Klubi juhib mänedžer Kaarel Sibul, tema kõrval on direktor Gerly Kostla, noortemeeskonna treener Allan Siimann ja meediaspetsialist Sander-Mel Mellikov. Ülejäänud inimesed on rakkes vaid mängupäeval. 

Täispikk artikkel on nähtav siit.