Blake Griffin (paremal).Foto: Jayne Kamin-Oncea
Korvpall
30. jaanuar 2018, 10:18

Kummaline suurtehing NBAs: äsja Blake Griffinile megalepingu andnud Clippersil õnnestus staar maha parseldada

Korvpalliliigas NBA vahetas esimest korda oma profikarjääri jooksul klubi Blake Griffin, kes saadeti Los Angeles Clippersist Detroit Pistonsisse. 28aastane jõuline äär sõlmis Clippersiga viie aasta pikkuse ja 140 miljoni euro suuruse lepingu 2017. aasta juulis.

Kaheksa mängu järjest kaotanud Pistons andis Clippersile Griffini eest vastu tagamehe Avery Bradley, ääre Tobias Harrise, Serbia koljati Boban Marjanovici ning lisaks ühe esimese ja ühe teise ringi draft'ivaliku. Lisaks Griffinile liiguvad Detroiti Willie Reed ja Brice Johnson. Esimene mängis Clippersis väikest, teine olematut rolli.

208 cm pikkune Griffin valiti aastatel 2011-2015 NBA Tähtede mängule, aga füüsiliste võimete kahanemise ja vigastuste tõttu on tema kasulikkus mõnevõrra vähenenud.

Käesoleval hooajal on ta 49 võimalikust mängust kaasa teinud 33 ning tema keskmised näitajad on 22,6 punkti, 7,9 lauapalli ja 5,4 resultatiivset söötu. Griffini viskeprotsent väljakult on selgelt karjääri madalaim (44,1 vs karjääri keskmine 51,2), aga osaliselt on see tingitud ka kolmeste osakaalu suurenemisest. Ligi kolmandik tema visetest tulevad joone tagant, protsendiks on 34,2.

Ookeanitagused eksperdid annavad vahetustehingus kindla eelise Clippersile, sest Griffini ülepaisutatud lepingu eest saadi tagasi rohkem kui keegi oleks osanud arvata. Näiteks 25aastane Harris (18,1 p, 5,1 lp, 2,0 rs) on sellel hooajal olnud Andre Drummondi järel Pistonsi kasulikkuselt teine pallur, võib-olla isegi kõige kasulikum.

Tobias Harris (palliga). Foto: Tim Fuller

Pistons loodab, et omal ajal ülivõimsate pealtpanekutega kuulsaks saanud Griffini tulek elavdab fännibaasi, sest tribüünid on tühjad isegi pärast uude halli kolimist. Clippersi jaoks oli Griffin turunduse mõttes endiselt käilakuju, eriti pärast Chris Pauli lahkumist.

ESPNi andmetel on Clippers nõus teistele klubidele ära andma ka DeAndre Jordani ja Lou Williamsi, aga samal ajal loodetakse pärast kõiki tehinguid jõuda endiselt play-off'i kursil. 25 võitu ja 24 kaotust kogunud Clippes on praegu läänekonverentsis üheksandal kohal, kaheksandat ehk viimast play-off'i kohta hoidvast Denver Nuggetsist lahutab neid üks võit.

Pistons on idakonverentsis 22 võidu ja 26 kaotusega samuti üheksas, eespool oleval Philadelphia 76ersil on 24 võitu ja 23 kaotust.