Dakota SchuetzFoto: Simple Session
Spordivaria
2. veebruar 2018, 13:28

SALTOAEG! Simple Sessionil näeb maailma parimate tõukeratturite show'd

Pühapäeval, 4. veebruaril kell 11:30 näeb Saku Suurhallis enne Euroopa suurima talvise ekstreemspordifestivali Simple Session rula- ja BMX-võistluste finaale maailma tipptasemel tõukerattasõitu.

Oma parimaid oskusi tulevad Tallinna demonstreerima ülimenuka tänavaspordiala absoluutsed parimad. Eestis tõusujoones populaarsust koguva ala tippudest saabuvad Simple Sessionile neli tõukerattamaailma kuulsaimat nime: mitmekordsed maailmameistrid ning sotsiaalmeediastaarid Dakota Schuetz (USA) ja Jordan Clark (Suurbritannia), tõukeratturite tähtsündmuse Scootfesti tänavune tšempion Richard Zelinka (Tšehhi) ning stiilne tõukerattastaar Lewis Williams (USA).  

Lisaks välismaa proffidele saab siinne publik kaasa elada veel viiendagi tipptegija trikkidele, kelleks on Eesti oma Roomet Säälik – ainus ja tuntuim Eesti tõukerattur, kes juba 2014. aastal Euroopa meistritiitli võitis ning sellest ajast saati piiritagustel võistlustel tippkonkurentsis ilma teeb. Säälikut saab lisaks näha ka võistlemas BMXi pargisõidus, kus ta eelmisel aastal tunnistati parimaks eestlaseks ning kordas saavutust uuesti augustis Riia kesklinnas toimunud suvisel Simple Summer Sessionil. Tänavusel tõukeratta MMil sai Eesti ekstreemspordilootus pronksmedali ning lisaks osales suvel maailmakuulsal Nitro World Games võistlusel USAs, kus jõudis poolfinaali.

Romet Säälik. Foto: Simple Session

25-aastane Lewis Williams on pärit Suurbritanniast. Tõukerattasõiduga alustas ta 2009. aastal. Läinud aastal vigastas trikisõitja end tagurpidi saltot tehes ning murdis rangluu. Vaatamata traumale suutis mees siiski kindlustada endale kaalukal ScootFest King of Bowl võistlusel hõbeda välja teenida, kaotades kullamees Rich Zelinkale. 

Lewis Williams (Simple Session) 

Richard Zelinka, 18-aastane Tšehhi tõukerattur on hetkel maailma number üks tõukerattur, kes kannab "King of Kings" tiitlit, mida antakse välja tõukerataste maailmakarikasarjas. Kolm aastat tagasi, pärast mitmeid õnnestunud amatöörvõistlusi õnnestus noormehel leida endale nimekas sponsor ning sellest ajast saati rändab ta võistluselt võistlusele juba elukutselise tõukeratturina. 2017. aasta oli sportlase jaoks äärmiselt edukas: Zelinka võidutses pea kõikidel Euroopa olulisimatel võistlustel Hispaaniast Inglismaa, Taani, Prantsusmaa ja Šveitsini välja. 

Richard Zelinka  Foto: Simple Session

21-aastane Dakota Schuetz, hüüdnimedega Kota ja The Machine, on professionaalne ameerika tõukerattur, kes on kolmel korral tulnud omal alal maailmameistriks ning kes on vaieldamatult oma ala kõige kuulsam nimi. Kuueaastaselt tõukerattaga sõitma hakanud Schuetz on üks kahest sportlasest, kes on suutnud ära sooritada kõige keerulisemad trikid, mida tõukerattamaailm tunneb, sealhulgas 1080-kraadine õhusalto. 

Dakota Schuetz  Foto: Simple Session

Jordan Clark on mitmekordne Euroopa meister ning tituleeritud ka maailmameistriks, kes on oma fenomenaalseid oskusi näidanud ka mainekatel Nitro Games'idel. 18-aastase inglase tähelend tõukerattamaailmas algas 11-aastaselt ning tulevik tõotab noormehele väga edukat profikarjääri.

Tõukeratturid näitavad publikule oma pööraseid trikke Saku Suurhalli kerkivas hiigelsuures võistluspargis, vahetult enne BMX-rataste ja rulasõitude finaale. Tõukerattafännidele kerkib Simple Sessionil eraldi park, kus külastajad saavad sõita, tutvuda oma iidolitega, õppida trikke ja nippe ning proovida uusi tõukerattaid. Päev pärast võistlusi, 5. jaanuaril, on Simple Sessioni võistluspark esmakordselt üle aastate avatud ka kõikidele kohalikele harrastajatele.

Tõukerataste menu liigub ülesmäge juba 2000ndate algusest ning on tänaseks jõudnud võistlusspordi staatusesse ning muutunud rulatamise ja BMX-rataste kõrval üheks populaarsemaks tänavaspordi alaks. Tõukeratastega sõidetakse, nagu ka BMXi ja rulaga, skateparkides ehk rämpidel ning tänavatel, samuti harrastatakse dirt-sõitu ehk sõitu maastikuobstaaklitel ning flatland-stiili ehk trikke lamedal pinnal. Rahvusvaheline tõukerattaliit korraldab maailmameistrivõistlusi alates 2012. aastast.

***

3. ja 4. veebruaril Tallinnas Saku Suurhallis toimuva Simple Session 18 võistlejate nimistu on tänavu erakordselt tugev: Tallinna kohale lendavatel rulatajatel ja BMX-ratturitel on ette näidata lausa 58 X-Mängude medalit, neist 29 kulda. Medalimeeste seas võistlevad Simple Sessionil ka X-Mängude kõige värskemad ehk 2017. aasta BMX- ja rulavõitjad. Kokku on Simple Sessionile saabumas 164 võistlejat 29 riigist. 

Päev pärast võistlusi, 5. veebruaril on esmakordselt üle aastate park avatud kõikidele tänavaspordihuvilistele.