ROKi president Thomas Bach Pyeongchangis antud pressikonverentsil.Foto: Reuters/Scanpix
Pyeongchang 2018
4. veebruar 2018, 10:56

ROKi president Bach kuulutab spordikohtule sõja? "Oleme CASi otsuses pettunud." (9)

Rahvusvahelise olümpiakomitee ROK president Thomas Bach annab neil minutitel olümpialinnas Pyeongchangis pressikonverntsi ning temalt saab turmtuld rahvusvahelise spordiarbitraaži CAS otsus 28 ROKi poolt süüdistatud Venemaa sportlasele õiguse andmises.

Teatavasti on tegemist nelja aasta taguste Sotši talimängude aastaid kestva järellainetusega.

"See oli väga üllatav otsus ja valmistas ROKile pettumuse," teatas Bach. "Kahjuks teame seni ainult teatud põhjendusi pressiteate vahendusel, sest kohtunikepaneel pole meile esitanud motiveeritud otsust. Palusime neil kiiremini töötada, kuid meie teatati tähtajaks veebruari lõpp.

Asja tõsidust arvestades on tegemist mitterahuldava sündmuste käiguga. ROKi täitevkomitee pole CASi lähenemisega rahul. Arutasime olukorda eile ja täna. See otsus näitab kiiret CASi sisemise struktuuri reformimise vajadust. Eriti ses plaanis, et CAS saaks teha tööd kvaliteetsemalt. Jääme CASiga ühendusse ja juba edastasime selle küsimuse CASi presidendile.

Mis puudutab Venemaa sportlaste küsimust, siis CASi poolt sanktsioonide puudmine ei tähenda, et nad võivad saada ROKilt olümpiakutse. Kutse saamine on privileeg, selle saavad puhtad Venemaa sportlased. ROKi täitevkomitee 5. detsembri otsus jääb jõusse. Lõpliku otsuse Venemaa sportlaste osas teeme paari järgmise päeva jooksul.

Me ei välista, et kutsume mõned Venemaa sportlased olümpiale, kes eelnevalt kutset ei saanud. Aga meil on CASi otsuse osas kahtlusi. Need kahtlused kutsus esile CASi pressiteade, täpsemalt fakt, et nad ei teinud süstemaatilise dopinguproovidega manipuleerimise osas Venemaal mingeid järeldusi.

See kõik tekitab kahtlusi. Seetõttu peame ootama ära motiveeritud otsuste avaldamise. See kõik võib osutuda edasisele dopinguvastasele võitlusele väga negatiivselt," jätkas Bach.