Kristjan Ilves.Foto: Aldo Luud
Talisport
4. veebruar 2018, 12:37

Kristjan Ilves esimesena startimisest: tugev tuul puhus vastu, oli kõva enda sundimine (4)

Kahevõistleja Kristjan Ilves teenis Hakuba MK-etapil elu parima, teise koha, ning jäi eriti rahule oma hüppevormiga.

"Olen ilmselt elu parimas hüppevormis. Olen stabiilne, hüpata on mõnus, fiiling mäel elu parim. Loodetavasti see hea vorm säilib," rääkis 123,5 meetri pikkuse õhulennuga hüppevõistluse võitnud Ilves telefonitsi Õhtulehele.

Ning siis tuli MK-sarjas esimest korda minna liidrina rajale. Muidu on alati olnud eespool keegi "sihtmärk", täna oli eesti mees ise kõigi jälitatav. "See on psühholoogilises plaanis tõepoolest teistmoodi olukord. Tagantpoolt tulijaid on igal võistlusel, see selleks. Aga eespool polnud tõesti kedagi. Täna puhus küllalt tugev tuul, tuli üksi pidevalt tempot teha. See oli üks kõva enda sundimine. Tagpool pundis sõitjad said kohti vahetada ja vahepeal tuulevarjus puhata. Mul oli peal füüsiline pinge ja vaimne nagunii - tead, et teised hingavad kuklasse."

Ometi suutis Ilves vahet lähemate jälitajatega suurendada ning alles lõpu eel hakkasid veidi tagantpoolt startinud kõvad sõidumehed talle lähenema. Kas Ilves lootis ka, et suudabki ette jääda? "Korra isegi käis see mõte peast läbi. Aga lõpukilomeetril oli 300 meetri pikkune meeletult raske tõus, seal tuli Jan Schmid suure hooga. Üritasin küll talle järele võtta, aga oli raske, kiiruste vahe oli liiga suur. Stardis ma kohast ei mõelnud, eesmärk oli teha oma sõitu." Lõpuks edestas Schmid Ilvest 6,6 sekundiga. Küll suutis meie mees jätta selja taha korraldajate ässa Akito Watabe.

Ilves ladus selgelt edule aluse hüppemäel, kus ta edestas Schmidi ja Watabet suusarajale ümber arvestatuna rohkem kui minutiga. "Hüpped on siin terve nädalavahetuse head olnud, täna polnud midagi ulmelist. Olen siin pooled trenni- või kvalifikatsioonivoorud ära võitnud. Tunne on ideaalne, lihtsalt lähed torni ja hüppad!

Eile oli teiselt kohalt isegi hirmsam suusarajale minna, täna tundsin end vabamalt. Olen palju reisinud ja võistelnud, siin Jaapanis oli ajavahega alguses raske kohaneda. Eile olin väsinud, täna öösel puhkasin aga hästi ja sobivad asjaolud langesid kokku. Sellelt võistluselt on hea minna olümpiale."

Millise kogemuse võtab Ilves Jaapanist Koreasse kaasa? "Just selle eestpoolt alustamise suusarajal. Iga niisugne võistlus tuleb kasuks, lisab kogemusi. Et see ei löö verest välja ja pulssi lakke, vaid suudan jääda rahulikuks ja tegutseda optimaalselt."

Pyeongchangis saavad kahevõistlejad Ilvese praeguse teadmise kohaselt teha nii suurel kui ka väikesel mäel kolm ametlikku treeningut. Seda on tema hinnangul täiestui piisavalt. "Ma pole seal varem võistelnud, aga seal on mägi nagu mägi ikka. Kui hüpe on olemas, piisab mäetunnetuse saamiseks ühest-kahest katsest. Harjun mägedega kiiresti. Vaid tuul on sageli tugev, kuid enamasti vastu, mis minusugusele kergele mehele sobib."