Daniele MonticelliFoto: Hendrik Osula/Ekspress Media
Eesti Vabariigi 100. juubel
5. veebruar 2018, 12:48

Daniele Monticelli: ma ei usu, et olen teinud väga palju rohkem kui keskmine eestlane (3)

Semiootik ja tõlkija, Eesti-Itaalia suhete edendaja ja Tallinna ülikooli professor Daniele Monticelli pälvis presidendilt Valgetähe IV klassi teenetemärgi. "Olen üllatunud, rõõmus ja väga tänulik," vastab ta Õhtulehe õnnitlusele.

Daniele Monticelli sünnimaa on Itaalia ja tema sõnul võib pidada Eestisse sattumist ka juhuseks. "Tulin siia 1997. aastal. Pärast seda olen töö tõttu ka palju ära olnud, aga sellest ajast olen pidanud Eestit oma kodumaaks. See on riik, millesse ma panustan. Itaalia on jäänud sünnimaaks. Eesti keeles on neil asjadel õnneks hea vahet teha," räägib ta.

Oma tegemistest rääkides jääb ta pigem tagasihoidlikuks ja sõnab: "Ma ei usu, et olen teinud väga palju rohkem kui keskmine eestlane. Eestlasi on vähe ja kõik peavad panustama nelja eest, kui selleks tekib võimalus. Eesti on hea koht, kus end mitmekülgselt teostada. Itaalias oleks seda palju raskem teha."

Mitmekülgne on Monticelli tõesti. Igapäevaselt annab ta loenguid Tallinna ülikoolis ning juhendab bakalaureuse-, magistri- ja doktoritöid. Samuti on ta osalenud õppeprogrammide ja teadussuundade välja töötamises nii Tallinna kui Tartu ülikoolis. "Läbi akadeemilise töö saab panustada nii paljudesse erinevatesse valdkondadesse. Ma pole lugenud, palju mul on aastate jooksul tudengeid olnud, aga alati on hea meel, kui keegi kaugele jõuab," räägib ta. 

Monticelli edendab aktiivselt Eesti-Itaalia suhteid. Ta tõlgib ja nõustab ning rõõmustab, et kahe riigi vahelised suhted on intensiivistunud, eriti kultuurivaldkonnas. 

Lisaks on tegemist aktiivse ja suure südamega kodanikuga. Uue Maailma Seltsi töös on ta osalenud selle algusest peale. Südamelähedaste teemade korral võtab sõna ajakirjanduses ning õpetab vabatahtlikuna eesti keelt põgenikele ja teistele sisserändajatele.