Foto: Reuters/Scanpix
Pyeongchang 2018
5. veebruar 2018, 14:37

Portaal: Pyeongchangis hakkavad võistlema kümned ebanormaalsete verenäitudega suusatajad (1)

Rahvusvahelise suusaliidu FIS peasekretär Sarah Lewis eitas süüdistusi, et kolmandik eelmise kümnendi OMi ja MMi medalivõitjatest on kasutanud veredopingut, samuti seda, et kümned niisugused suusatajad saabuvad Pyeongchangi olümpiale.

Eile teatasid ajaleht The Sunday Times ja Saksamaa telekanal ARD, et tuhanded suusatajad on ebanormaalsetele verenäitudele ("vähem kui üks võimalus miljonist, et tegemist on loomuliku verega") vaatamata pääsenud dopingukaristusest. 

Täna tuli portaal Inside the Games välja kahtlustusega, et väidetavalt on rohkem kui 50 Pyeongchangi pileti saanud suusataja vereproovid ebanormaalsete näitudega.

FIS aga eitab seda. "Vastuseks Sunday Timesi artiklis esitatud süüdistustele kinnitab FIS, et tõele ei vasta väited, et taliolümpial võistles ja võistleb hulgaliselt suusatajaid, kelle vereproovid näitasid "olulist dopingutarvitamist"," ütles Lewis portaalile.

Suusajuhi sõnul on alaliidul just 2001. saati olnud käigus veretestide programm, hiljem lisandusid bioloogilised passid. "Teeme tihedat koostööd WADA ning siin olümpial ROKiga," lisas Lewis.

Sportlase organismi kudedesse hapnikku transportivate vere punaliblede arvu saab suurendada loomulikul teel alpimajas viibimise ja mäestikutreeningute abil. Sunday Timesi teatel on aga sajad suusatajad kasutanud keelatud veredopingut EPOt või keelatud vereülekandeid.