Manchester Unitedi fännid meenutamas 60 aasta möödumist Müncheni lennukatastroofist. Vasakul plakat, millel kujutatud toonast peatreenerit Matt Busbyt.Foto: PAUL ELLIS
Jalgpall
6. veebruar 2019, 20:37

Täna möödub 61 aastat spordiajaloo ühest suuremast katastroofist (8)

Täna möödub 61 aastat Müncheni lennukatastroofist, kus hukkus 23 inimest. Lennukis viibijate seas olid Manchester Unitedi jalgpallimeeskonna mängijad, toetajad ja tiimi käekäiku kajastanud ajakirjanikud.

Väljavõte 2015. aasta 4. aprillil Õhtulehes ilmunud loost „Lennuõnnetused hukutavad terveid staarmeeskondi“, autoriks Viljar Voog.

Ilmselt üks kuulsamaid spordiajaloo katastroofe tänu Manchester Unitedi vutimeeskonna ülemaailmsele kuulsusele. Äsja Meistrite liiga eelkäija Euroopa karikavõistluste teises veerandfinaalmatšis Belgradi Crvena Zvezdaga 3:3 viigi teinud ja nelja parema sekka edenenud jalgpallurid olid tagasiteel Inglismaale, kui nende lennuk Müncheni aerodroomil tankimiseks maandus.

Ilmastikuolud Saksamaal olid nirud: sadas lörtsi, mis kattis ühtlase kihiga ka maandumisraja. Kui lennuk taas õhku tõusta üritas, ei saanud ta libeda pinnase ja kütusesüsteemi eripärade tõttu kiirust üles, kihutas maandumisraja lõppedes lennujaama piirdeaeda ja seejärel lähedalasuvasse elumajja. Pardal olnud 44 inimesest hukkusid 23, sealhulgas kaheksa Unitedi kuldse põlvkonna mängijat.

Rängalt sai viga ka meeskonna legendaarne peatreener Matt Busby, kes suutis siiski vikatimehe vastu võtta oma pika karjääri järjekordse võidu. Kulus kuus aastat, enne kui Manchesteri klubi suutis taas üles ehitada nõnda tugeva meeskonna, et võita Inglismaa meistritiitel, 1966. aastal juhtis lennukis olnud Bobby Charlton jalgpalli sünnimaa koondise nende ainsa MM-tiitlini ning kaks hooaega hiljem tõid mehed koos Unitedile ka ajaloo esimese Euroopa meistritiitli.