VÕIDUKAS 2001: Eestit esindanud Tanel Padar ja Dave Benton Eurovisionil häälte lugemise aegu juubeldamas.Foto: Jarek Jõepera
Eesti Vabariigi 100. juubel
9. veebruar 2018, 00:01

SADA SÜNDMUST, MIS MÕJUTASID EESTIT | 15. koht: Eesti laul võitis Eurovisioni lauluvõistluse

12. mail 2001 kõlas üle Eesti algselt uskumatuna kõlanud hüüe: „Eesti võitis Eurovisioni!“ Kopenhaagenis toimunud lauluvõistlusel esindasid Eestit Tanel Padar ja Dave Benton koos ansambliga 2XL. Nad esitasid Ivar Musta loo „Everybody“.

1956. aastast Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) korraldatav Eurovisioni lauluvõistlus on unikaalne projekt, mille sarnast maailmas ei korraldata. Nüüdseks juba 42 osavõtjariigiga ning kahe poolfinaali- ja suure lõppfinaali kontserdiga võistlus on omas valdkonnas konkurentsitult suurim. Lauluvõistluse ülekannet jälgib üle 200 miljoni inimese – peamiselt Euroopas, aga ka Austraalias, Aasias ja isegi Ameerika Ühendiriikides.

Eestlastele on Eurovision aastakümneid suurt huvi pakkunud. Nõukogude okupatsiooni aastatel sai võistlust jälgida Soome televisiooni vahendusel. Seal kõlanud paremad laulud eestindati kiiresti ja muutusid meilgi menulauludeks (näiteks 1968 Suurbritanniat esindanud Cliff Richard looga „Congratulations“, mille Eesti versiooni „Õnnesoovid“ laulis tuntuks Kalju Terasmaa, või Richardi 1973 esitatud „Power To All Our Friends“, mis eestindades sai pealkirjaks „Las jääda kõik, mis hea“ ja mille laulis tuntuks Boris Lehtlaan).

Iseseisvuse taastamise järel sai Eesti lauluvõistlusest osa võtta. Kõrge laulukultuuriga maana on meil alati olnud maailma suurima lauluvõistluse puhul suured eduootused. Seepärast on Eesti lauljate esitatud laulu koht üleeuroopalises laulude pingereas tekitanud kas suure pettumuse või rõõmupuhangu. Eurovisioni 46. võistluse võitmine Kopenhaagenis viis rahva eufooriasse.

Esikoha toonud Eesti laulu esitati 20. pärast Saksamaad ja enne Maltat. Eestlased said 198 punkti, teise koha aga korraldajamaa Taani, ja seda 177 punktiga. Eestlaste võit oli ootamatu, sest enne võistlust polnud ükski hääletustabel ega kihlveokontor meile võitu pakkunud.

Ehkki „Everybodyt“ on nimetatud kõige kiiremini unustatud võidulauluks Eurovisioni ajaloos, on see siiski silmapaistev: üks lauljatest, Dave Benton, oli 49aastaselt vanim esikoha saanud osaleja, samuti oli see esimene Eurovisioni võidulaul, mida esitas tumedanahaline laulja, ning Eesti oli esimene endine Nõukogude Liidu liiduvabariik, kes lauluvõistluse võitis.

Allikad:

·       “Eurovisiooni lauluvõistluse ajalugu“. Võistluse veebikülg https://eurovision.tv/

·        „Õnnesoovid“ / „Las jääda kõik, mis hea“. Heldur Karmole pühendatud veebikülg: 2007.

·        Olavi Pihlamägi „Eurovisioon – minu salaarmastus“. Kõne Eurovisioni ajalooraamatu ja eestikeelseid eurolaule esitleva plaadi esitlusel TTÜ aulas 14. mail. TTÜ veebikülg: 21.05.2002.

·        „Eesti võitis Eurovisiooni!!!!!“. Delfi, 13.05.2001.

·        „Täna ajaloos 12.05: Eesti võitis Eurovisiooni“. Postimees, 12.05.2017.