Põhja-Korea ergutustüdrukud OMi avatseremoonial.Foto: Reuters/Scanpix
Pyeongchang 2018 Blogi
9. veebruar 2018, 19:47

ÕL OLÜMPIAL | Veidrad Põhja-Korea ergutustüdrukud, "Gangnam style" ja meeleavaldused ehk noppeid avatseremoonialt (8)

Hurraa, Pyeongchangi taliolümpiamängud on ametlikult avatud! Elu esimesel olümpial viibiv Õhtulehe reporter muljetab (loomulikult elu esimesest) avatseremooniast.
  • Põhja-Korea ergutustüdrukud (välismeedia andmetele on neid 229) ajasid täiesti oma asja. Umbes tund enne tseremoonia algust hakkasid kaks õhtujuhi-laadset tüüpi rahvast üles kütma, mis tõtt-öelda eriti ei õnnestunud. Aga see selleks. Tribüünil kaks punast ristkülikut moodustanud põhjakorealannad elasid ümbritsevast hoolimata kohalikele taekwondo meistritele kaasa eeskujulikult nagu Ida-Euroopa vutifännid.

    Kuivõrd nende kilked olid arusaamatud nii sisult kui ka ajastuselt ning ülejäänud rahvas sisuliselt vaikis, moodustas see väga veidra kompoti. Hiljem, päristseremoonia ajal neid enam kuulda polnud. Kas põhjus oli liigkõvas tümpsus või muus, ei tea. Aga pigem muus, sest kui oli ühise lipu all marssinud Korea kord, olid neiud taas ülienergilised nagu mõne USA ülikooli tantsupiigad.

    Igatahes hakkas silma, et kui ülejäänud rahvas vehkis istmetele jäetud tulukestega, siis nemad mitte. Kordagi. Kas neile ei jäetud pakikest – mis muuhulgas sisaldas tekki ja soojakotikesi – või nad ei tohtinud seda kasutada? Ei tea. Igaüks võib ise spekuleerida.
Põhja-Korea ergutustüdrukud OMi avatseremoonial. Foto: Reuters/Scanpix
  • Marssimise vaatamine muutus umbes 11. riigi juures tüütuks ja üksluiseks ning olemine jäiseks. 92 riigi tutvustamiseks kulus ümmarguselt tund. Abiks polnud ka kõlaritest mürtsunud kohalik diskomuusika, mis suurem osa ajast oli ühetaoline. Ja kõikvõimalikest abivahenditest (tekk ja soojakotid, mis raputades kuumenevad) hoolimata sai umbes ürituse keskpaigas ka külm minust võitu.

    Tõsi, delegatsioonide sisenemise protsessi näib võimatu lühendada, sest kõik sujus ja toimis nii kiiresti kui võimalik. Aga vähemalt tantsunumbrite osa tseremooniast oli visuaalselt vinge. Ja loomulikult legendaarne Korea popplaul "Gangnam style" kah. Kodumaal ma sellest laulust lugu ei pea, nii et ilmselt puhas äratundmisrõõm kesk suvalisi rütme.

  • Neutraalse lipu saatel ringkäigule tulnud venelased ei paistnud oma hallides parkades juste ülemäära rõõmsad. Samas, võib-olla on nad alati avatseremoonial nõnda tuimad. Ei oska öelda, sest pole kunagi varem toda üritust täies mahus vaadanud.

  • Vähemalt avatseremoonial ühine lipp korealasi ei häirinud. Rahvas hullus ja tõusis austuse märgiks püsti juba siis, kui omad kangelased nina sissekäigust välja pistsid (see tähendab enne riigi nime väljahõikamist).

  • Pärast tseremooniat väisasin tahtmatult kolme meeleavaldust: esmalt kolm koeramaskidega kodanikku, kes protesteerisid sildiga "Dog meat free Korea" koeraliha söömise vastu. Sadakond meetrit eemal kuulutasid kuus-seitse inimest jumalasõna ning teine sama palju hiljem viitas üks noormees globaalsele soojenemisele. Et rohkem pilke püüda, oli ta kaelas kast veepakikestega/-kotikestega ja silt iroonilise inglisekeelse sõnumiga "Me sulame, nautige taliolümpiat".