Johanna Talihärm on olümpiamängudel heas vormis.Foto: TAIRO LUTTER
Pyeongchang 2018
10. veebruar 2018, 14:33

ÕL OLÜMPIAL | Väga hea esituse teinud Johanna Talihärm oma ainsast möödalasust: see oli väga-väga napp eksimus, arvasin, et tabasin märki

Pyeongchangi taliolümpia laskesuusatamise programmi avas naiste 7,5 km pikkune sprindidistants. Ainsa eestlannana võistlustulle läinud Johanna Talihärm näitas väga head minekut ning teenis 22. koha.

Talihärm alustas suusarajal tagasihoidlikult, kui kaotas 1,1 kilomeetri peal selles vaheajapunktis parimat aega näidanud Marketa Davidova 18 sekundit. Ent eestlanna tõdes sõidujärgselt, et aeglane algus teda ärevaks ei teinud.

"Läksin sõitma nii, et ise tunnen, et suudan tiirus lasta ja viimasel ringil sellele enam mõtlema ei pea. Mul kipub nii olema, et alguses natuke rahulikumalt ja lõpus teistega võrreldes kiiremalt," rääkis ta Eesti ajakirjanikele.

Muide, 500 meetrit enne finišijoont edestas Talihärm Denise Herrmanni kaheksa sekundiga. Pool kilomeetrit hiljem edestas sakslanna eestlannat aga 1,2 sekundiga. Kas Talihärmal juhtus viimasel 500 meetril midagi? "Ei tea, ma isegi ei mäleta seda enam. Andsin lõpus endast kõik," tõdes ta ning lisas hiljem, et säärase ilmaga - tuul keerutas tugevalt ja heitlikult - ei kipu vahed suusasõidus kuigi suured olema.

Kahe tiiru peale eksis Talihärm vaid korra, seda püstitiirus. "See oli väga-väga napp [möödalask], märk hakkas juba üles liikuma, aga ei kukkunud. Ma ise arvasin, et oli pihtalask, aga ei kukkunud," meenutas 24aastane laskesuusataja.

Talihärma sõnul muutus tuul võistluse käigus väga palju. "Isegi rajal oli tuult tunda, pidin mõnikord sellega võitlema, sest külje pealt tulev tuul viib kepid ära. Tiirus oli võib-olla natuke vaiksem kui pealelaskmisel, läksingi püstitiirus 30. koha peale (vasakult poolt kõige äärmisem laskematt - H.R.), seal seina äär võib-olla aitas natuke," ütles ta.

Kokkuvõttes kaotas Talihärm olümpiavõitjaks tulnud Laura Dahlmeierile (0 eksimust) 1.20,8. Sakslannale järgnesid norralanna Marte Olsbu (1, +24,2) ja tšehhitar Veronika Vitkova (1, +25,8).

22. kohaga pääses Talihärm ka kindlalt jälitussõitu, mis algab Eesti aja järgi tuleval esmaspäeval kell 12.10.