Moon Jae-in ja Thomas Bach lehvitavad, Kim Yong-nam ja Kim Yo-jong plaksutavad.Foto: GRIGORY DUKOR
Pyeongchang 2018
10. veebruar 2018, 19:13

GALERII | Kas sport ongi kõikvõimas? Põhja- ja Lõuna-Korea poliitikud tegid hokimatšil ajalugu (2)

Pyeonchangi taliolümpiamängude naiste hokiturniiril tuli täna jääle Korea ühendnaiskond, kus kaasa teevad nii poolsaare põhja- kui lõunaosa riikide esindajad. Šveitsilt saadi küll 0:8 kaotus, kuid mängu tähendus ei peitu tulemuses.

Tribüünidel nägi kultuuriliselt ja poliitiliselt väga kõnekaid hetki. Kõige silmapaistvamad olid Põhja-Koreast kohale sõitnud ergutustüdrukud, kuid omamoodi taaskohtumine toimus ka VIPide sektsioonis.

Põhja-Korea ergutustüdrukud on juba legendaarsed! Foto: ED JONES

Üheskoos jälgisid sporti Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-uni õde Kim Yo-jong, Lõuna-Korea president Moon Jae-in ja Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) juht Thomas Bach. Kõik kolm istusid ühes ja samas reas!

Tegelikult toimus lõimumine juba teist päeva järjest, sest olümpia avatseremoonial surusid Moon ja Kim kätt.

Vahetult olümpia eel ähvardas Põhja-Korea mängudel osalemisest loobuda, sest riigijuhid pahandasid USA asepresidendi Mike Pence'i sõnavõtule, mis lubas korealaste tuumaprogrammile lõplikult kriipsu peale tõmmata. ROKi sekkumine ja viimase hetke läbirääkimised päästsid halvimast ning maailma isoleerituim riik otsustas siiski leebuda.

Tehniliselt on Põhja- ja Lõuna Korea endiselt sõjajalal, sest 1953. aastal sõlmiti kõigest vaherahu, mis kestab tänaseni. Seni pole suudetud vaherahu asendada rahulepinguga, mis formaalselt sõja lõpetaks.