Felix LochFoto: Reuters/Scanpix
Pyeongchang 2018 Blogi
11. veebruar 2018, 05:07

KOLM KÜSIMUST OLÜMPIAPÄEVAKS: Kläbo, mehed vs Talihärm ja Saksa kelgutamisstaar

Õhtuleht püstitab igaks võistluspäevaks kolm (Eesti vaatevinklist) kõige põnevamat küsimust, millele saame õhtuks vastuse. Siin on meie 11. veebruari valik.

Kas Kläbo alustab kullaga?

Tänavuse hooajaga endale Norra imemehe, uue Northugi ja kõikvõimalikud analoogsed aunimetused külge pookinud 21aastane Johannes Hösflot Kläbo on üks peamisi kullasoosikuid ka täna. Üheksa MK-etapi võitu 12 stardist räägivad enda eest.

Kläbo on küll noor, kuid paistab, et mitte uljas. Ta oskas õigel hetkel pidurit tõmmata ning terve Tour de Ski olümpia nimel vahele jätta. Sarnaselt talitanud Charlotte Kalla näitas eile kõigile kandu…

Aga lihtne Kläbo olümpiadebüüt ei tule. Kõvasid mehi, kes unistavad kullast, jagub enam kui ühel käel sõrmi. Nimeliselt võib esile tuua šveitslase Dario Cologna, norralase Martin Johnsrud Sundby ning kanadalase Alex Harvey. Loetelu pole kindlasti lõplik, seega on oodata põnevat andmist. Tõuse, kus otsustavalt rünnata, olümpiarajal jagub.

Kas mehed sõidavad Johanna Talihärma 22. koha üle?

Ülesanne pole lihtsate killast. Eeldatavasti valitsevad ka täna lasketiirus keerulised olud, mis meie meestele pigem ei sobi. Samas võib mängu sekkuda õnnefaktor, et kes millisel momendil tiiru jõuab.

Detsembris Prantsusmaa MK-etapil 14. kohaga ennast ja fänne rõõmustanud Kalev Ermits on teoreetiliselt sprindis suurima potentsiaaliga, kuid on öelnud, et vajab stabiilseid olusid. Samuti on suur küsimärk tema suusavorm, mis jaanuaris oli silmatorkavalt kehvem kui eelmise aasta lõpus.

Vanameister Roland Lessingu vorm on liikunud sujuvalt tõusvas joones, mis on hea märk. Rene Zahkna trump on hea ja kiire laskmine. Kui täna lasketiirus asjad sujuvad, võib eeldada (väga) korraliku kohta. Kauri Kõivu hooaeg on kulgenud üle kivide ja kändude, kuid loodetavasti on kogenud mees tõusnud OMiks oma tippvormi.

Kas Saksa kelgutamisäss Felix Loch jõuab ajaloolise neljanda olümpiakullani?

Nelja olümpiakullaga kelgutajat pole maailm veel näinud. 28aastase Lochi pinnas erakordseks saavutuseks on soodne, sest kahe esimese sõidu järel hoiab ta austerlase David Gleirscheri (+0,188) ja venelase Roman Repilovi (+0,217) ees esikohta. Täna ootavad mehi kaks otsustavat sõitu.