Võidukas Norra trio, vasakult: Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger, Christer Holund.Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Pyeongchang 2018
11. veebruar 2018, 09:37

JULM! Norra suusamehed heastasid naiste apsu ja teenisid olümpial kolmikvõidu, Veerpalu debüüt tagasihoidlik (21)

Murdmaasuusamehed jagasid Pyeongchangi mängudel esimesed medalid 15+15 km suusavahetusega sõidus. Kulla teenis üllatusmees Simen Hegstad Krüger. Eestlastel 30 sekka asja polnud. 

Juhtuma hakkas kohe võistluse alguses, kui juba avasirgel toimus esimene kukkumine. Ei möödunud palju, kui laskumisel taas paar meest võistluspinnasega tutvust tegid. Õnneks sellega võitjat ära ei otsutatud. 

Suurema osa klassikapoolest tegi tempot soomlane Iivo Niskanen, kes grupi ribadeks tõmbas. Nii moodustus kuueliikmeline seltskond, kes teistelt veidi eest pääses. Suusavahetuseks suutsid tagumised siiski vahe kinni sõita ja vabatehnikarajale läksid üheskoos 13 meest. 

Seejärel kasvas grupp veelgi ning 10 km enne lõppu oli medalikonkurentsis 18 sportlast. Mölluks läks distantsi viimasel kuuendikul, kui Krüger, kes muide avasirgel kukkus, teistelt eest pääses. 2,5 km enne finišijoont kasvatas ta edu juba enam kui 20 sekundile. 

Siis ärkasid ka tagant tulijad. Martin Johnsrud Sundby jõudis kaasmaalasele küll lähemale, ent päris kinni ei saanud. Kolmandana ületas finišijoone Hans Christer Holund, kes ühtlasi ka Norrale kolmikvõidu kindlustas. Kusjuures tänavuse hooaja valitseja Johannes Hösflot Kläbo oli alles 10. 

Karel Tammjärv püsis korralikult keskmike tempos ning vahetas positsioone neljandas kümnes. Kaheksaliikmelises grupis võitles ta välja 32. lõppkoha, kaotust võitjale kogunes 3.05,2. Olümpial on see Tammjärve karjääri parim tulemus (varasemalt 46. koht). 

Olümpiadebüüdi teinud Andreas Veerpalu jaoks algas võistlus raskelt. Juba nelja kilomeetri peal oli vahe kiirematega kasvanud minutile. Tõsi, ka tema kukkus. Vähehaaval õnnestus tal end siiski koguda ja oluliselt ettepoole tõusta. Lõpp-protokollist leiab Veerpalu 47. kohalt (+5.51,4). 

Kokku jõudis finišisse 60 meest, neli võeti rajalt maha, sest nad said kiirematelt ringi sisse, lisaks katkestas veel neli sportlast.