Simen Hegstad Krüger.Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Pyeongchang 2018
11. veebruar 2018, 11:31

SAAME TUTTAVAKS | Kes on suusamaailma üllatanud Simen Hegstad Krüger? (7)

Norralaste kolmikvõit murdmaadistantsidel pole tiitlivõistlustel eriline haruldus. Nõnda läks ka Pyeongchangi taliolümpia meeste 15+15 km suusavahetusega sõidus. Küll pakkus üllatuse esikohamees, sest poodiumi kõrgeimale astmele kerkis Simen Hegstad Krüger.

Võistluse eel räägiti Norra puhul eelkõige tänavuse hooaja komeedist Johannes Hösflot Kläbost ja vanast tuttavast tegijast Martin Johnsrud Sundbyst. Krügerit võis pidada isegi koondise neljandaks numbriks ning tema aktsiaid ei tõstnud ka võistluse alguses toimunud kukkumine, misjärel pidi ta kõvasti tööd tegema, et liidritega vahe tasa sõita. 

Edasine aga näitas, et kõik on võimalik. Krüger jõudis hõlpsalt gruppi tagasi ning ootas oma momenti. Loetud kilomeetrid enne finišit tegigi ta otsustava vahespurdi, millest piisas, et Sundby enda seljataha jätta ja vastu ootusi olümpiavõit teenida. 

"Krüger üritas muidugi kogu aeg," sõnas Õhtulehele suusataja Aivar Rehemaa. "Võib-olla see tagasilöök andis talle sisimas lisamotivatsiooni või -käigu. Kui ta oleks kogu aeg rahulikult ees sõitnud, siis võib-olla polekski tekkinud mõtet, et nüüd proovin eest ära sõita. Mind üllatas, et Krüger nii lihtsalt minema lasti. Arvasin, et ainsana läheb talle järele Dario Cologna, ja võib-olla võtab Alex Harvey kaasa. Kuid nendel meestel oli ka raske. Norralastel on ikkagi suurem valik kui teistel riikidel. Krügeril on tänavusest hooajast üks MK-etapi võit, millega ta olümpiakoha ka enam-vähem kindlustas. Nüüd on mees olümpiavõitja, ilus lugu!" 

Ilus ja uskumatu lugu. Ka norralase lähedaste jaoks. 

"See on ebareaalne. Võistlusest oli kujunemas õudusunenägu ja mast hakkas maha vajuma. Aga kuidas kõik lõppes - on lihtsalt imeline," säras sportlase isa võistluse järel. 

Keskmise spordisõbra jaoks pole Krügeri nimi ilmselt paljuütlev. Viskame pilgu peale ja vaatame, kellega tegemist on. 

Simen Hegstad Krüger on sündinud 13. märtsil 1993. aastal. Kuigi suurtelt tiitlivõistlustelt oli see talle esimeseks medaliks, siis päris mees metsast ta pole.

Mullu 16. detsembril võitis ta Itaalias peetud MK-etapi 15 km vabatehnika eraldisstardist sõidu, millega ta sisuselt tagas ka koha Norra olümpiakoondises. Enne seda oli ta MK-sarjas jõudnud poodiumile veel korra, teenides eelmise aasta alguses kolmanda koha. 

Lisaks annavad Krügeri talendikusest aimu juunioride seas tehtud tulemused. U23 MMil võitis ta 15 km vabatehnikas 2015. aastal hõbeda ning 2016 kulla. Samuti leiab tema auhinnakapist 2013. aasta juunioride MMi hõbeda teatesõidus.

Pole kahtlustki, et tänane triumf teeb Krügerist olümpiamängude suurfavoriidi 16. veebruari 15 km vabatehnika eraldisstardist sõidus.