Liigume
22. veebruar 2018, 13:00

Mida süüa enne ja pärast trenni?

Paljud on minult küsinud, et mida oleks mõistlik süüa enne trenni ja mida pärast trenni? Treeningueelsel toitumisel on suur roll, kuna see tagab trennis maksimaalse sooritusvõime. Mõned väidavad, et treeningu eelselt söömata olles, põletatakse rohkem rasva, kuna glükogeenivarud on otsakorral ja keha läheb lisaenergia saamiseks otse rasvavarude kallale. Kui aga varud on täiesti tühjad, võib keha asuda hoopis lihaste kallale. Lõpuks valib ikkagi igaüks ise, kas ta sööb või mitte. Mina usun seda, et enne treeningut saadav energia tuleb sooritusvõimele ja lihaskasvule igati kasuks.

MIDA SÜÜA ENNE TRENNI?

Üldiselt oleks hea tarbida 30-60 min enne trenni toitu, mis on võimalikult kerge ja koosneb peamiselt süsivesikutest ning valkudest. Näiteks: teraviljatooted, puuviljad, juurviljad, batoonid, muna, kohupiim jne. Tean, et paljud toovad vabanduseks, et ei jõua süüa, kuid usun, et puuvilja kotti pistmine ei nõua eriti palju aega ja usu mind, su keha tänab sind hiljem. 

Soovitatav oleks süüa madala rasvasisaldusega toitu, sest inimese keha kulutab rasvade seedimiseks ca 4 tundi. Olulist rolli mängib ka vee joomine. Vältida võiks ohtralt soolatud toite ehk siis igasugused snäkid, soolased pähklid, krõpsud jne.

MIDA SÜÜA PÄRAST TRENNI?

Samuti väga olulisel kohal on treeningujärgne toitumine. Kuna treeningu käigus me tegelikult lõhume lihast, peame hea taastumise tagamiseks korralikult sööma ja vajalikud unetunnid täis magama. Jah, ka uni on ülioluline, vähemalt 7-8 tundi! Tegelikult on põhimõte sama nagu eespool eelnevalt kirjutasin ehk hea oleks tarbida süsivesikuid, valke ja kasulikke rasvhappeid (avokaado, pähklid, oliivid jne). Kohe pärast trenni tuleks süüa mõni väiksem vahepala (puuvili, batoon) ja kuskil 1-2 tunni pärast juba suurem ning korralikum toidukord.

Eelistused:

  • kergelt imenduvaid süsivesikuid - riis, pasta, juurviljad, aedviljad jne;
  • valgud - muna, kodujuust, kana, kala;
  • proteiinišeik - kõige kiirem lahendus pärast trenni ja ühtlasi imendub vedelik kiiremini ehk lihaste taastumine saab koheselt alata.

Mida vältida?

  • Liigsete süsivesikute tarbimist, sest keha talletab need hiljem rasvana.
  • Tühja kõhtu ja mitte söömist. Lisaks sellele, et keha vajab taastumiseks õigeid toitaineid, pole ju ka mõtet süüa rämpstoitu, mis teeb kogu pingutuse mõttetuks.
  • Rasvast toitu.

Vaid õige toitumise abil saad trennist maksimaalselt kasu. Kindlasti saab selle teema üle veel arutada, kuid usun, et natuke abiks ikka ja juba järgmisel korral oskad teha targemaid valikuid.

Loe Amani Kiivikase blogi https://amanikiivikasblog.wordpress.com/.