ROKi meditsiiniboss Richard Budgett.Foto: DENIS BALIBOUSE
Pyeongchang 2018
12. veebruar 2018, 04:04

ROK lubab: uus tehnoloogia püüab dopingupatuseid veelgi efektiivsemalt (5)

Rahvusvahelise olümpiakomitee meditsiinidirektor Richard Budgett avaldas, et peagi hakatakse kasutama uue tehnoloogiaga dopingutesti, mis aitab senisest efektiivsemalt püüda EPO kasutajaid.

Praegu suudavad dopingukütid EPO kasutamise jälgi tuvastada kõige rohkem nädal pärast keelatud võtte toime panemist, kirjutab portaal Inside the Games. Alates 2017. aasta aprillist on võetud 16 760 proovi, kuid praegu puuduvad lõplikud andmed, kui paljud neist positiivseks osutuvad.

Uus tehnoloogia aitab proove paremini analüüsida ning Budgetti sõnul on tegemist omamoodi revolutsiooniga. "See saab olema suur asi," tõdes ta, kuid lisas, et "teooria on olemas, kuid selle praktikaks realiseerimine on keeruline."

Budgetti sõnul on nii ROK kui Rahvusvahelin Antidopingu Agentuur (WADA) võtnud teadlasi toetava seisukoha ning uue tehnoloogia kasutusele tulemist oodatakse põnevusega.

Kuigi dopingukütid on teinud viimastel aastatel edasiminekuid näiteks anaboolsete steroididi kastajate püüdmisel, siis EPO puhul on püsinud paigalseis.

Uus tehnoloogia töötati tegelikult välja juba 2016. aastal, kuid viimasel ajal on saadud abi ka endiselt Moskva dopingulabori juhilt Grigori Rodtšenkovilt. Väidetavalt saab lähitulevikus EPO jälgi tuvastada ka proovidest, mis on võetud mitu kuud pärast kasutamist.

Enne Pyeongchangi olümpiamänge kirjutas Sunday Timesi, et sajad suusatajad on kasutanud EPOt või keelatud vereülekandeid.

Loe pikemalt, kuidas erinevad keelatud ained sportlasi mõjutavad ja millised kõrvaltoimed võivad kaasneda. EPO puhul tuuakse välja, et see muudab vere paksuks ja tekkida võivad trombid, suureneb ka südame-, kopsu- ja ajuinfarkti oht.