Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
24. veebruar 2018, 10:00

Mida pakkida REISIAPTEEKI?

Et sinu puhkus mööduks võimalikult mõnusalt, mahuta pagasisse ka reisiapteek. On hea, kui vajad sealt vaid paari plaastrit, aga nutikas on olla igaks juhuks valmis ka veidi tõsisemateks olukordadeks. 

Reisiapteeki kokku pannes tuleb mõelda reisijate vanusele ja nende tervislikule seisundile, reisi kestusele ja sihtkohale. Kindlasti peavad krooniliste haiguste põdejad kaasa pakkima piisavas koguses vajaminevaid ravimeid.

Lisaks on ka n-ö universaalsed tooted, mis peaksid alati kaasas olema, näiteks antibakteriaalse toimega geel või salvrätikud, et saaks igas olukorras käsi puhastada. Kindlasti olgu reisikotis valu- ja palavikuvastane ravim, milleks sobib nii paratsetamool kui ka ibuprofeen. Ära unusta ka plaastreid kotti pakkida, eriti kui reisid lastega.

Seedehäire – sagedane tervisemure reisil

Tavapärasest erinev toit, kehva kvaliteediga joogivesi ja muud tegurid põhjustavad reisil sageli seedehäireid. Kõhuprobleemide ärahoidmiseks ja leevendamiseks võib kasutada probiootikume. Kõhulahtisuse korral aitavad diosmektiidipulber ja ränigeel, mis sobivad ka pere pisematele. Ka iivelduse ja oksendamise vastu on abi ränigeelist.

Kõhulahtisuse korral võivad täiskasvanud võtta lühiaegselt kapsleid ja tablette, mis sisaldavad tugevatoimelist loperamiidi. Kõhupuhitust saab leevendada simetikoonikapslite või -pulbriga, samuti söetablettide või -kapslitega.

Kõrvetiste korral on abi närimistablettidest ja suspensioonist, mis neutraliseerivad maohapet. Kõhukinnisuse korral aitab laktuloosilahus, mida võib tarvitada terve pere.

Haavahooldus ja vigastused

Haava puhastamiseks peab reisiapteegis olema antiseptik. Eriti mugav on mõni pihustipudelis toode, mis ei tekita kipitust. Plaastrite valik on apteegis lai, saadaval on nii veekindlaid kui ka elastseid plaastreid ja mitmesuguseid komplekte. Samuti on olemas spetsiaalsed villiplaastrid. Kui ees on pikem jalgsimatk või oled just ostnud uued jalanõud, tasub villide ärahoidmiseks osta villipulk. Põrutuste-nikastuste tohterdamiseks on hea külmageel.

Looduses puhkaja ei saa läbi putukatõrjevahendita. Putukahammustuste ravitsemiseks sobivad hästi antiseptik ning jahutavad ja sügelust vähendavad vahendid. Samuti võiksid reisil olla kaasas allergiavastased tabletid, mis leevendavad ka putukahammustustest tingitud sügelust.

Millele võiks veel mõelda?

Pikemaks auto-, bussi- või lennukisõiduks on soovitatav jalga tõmmata reisipõlvikud, et tagada normaalne verevool ja vältida trombide teket. Kui sul tekib liikudes kergesti iiveldus, võta kaasa ingveriga reisitabletid.

Rannapuhkusel on asendamatud päikesekaitsekreem ning päevitusjärgseks nahahoolduseks mõeldud niisutaja – on spetsiaalseid tooteid, aga hästi sobivad ka aaloeekstrakti sisaldavad geelid. Päikesepõletuse vastu aitab põletusgeel.

Tooted reisiapteeki 

1. DESINFITSEERIV KÄTEGEEL PURELL ADVANCED 60 ML
Puhtad käed igas olukorras. 

2. A. LACTO FORTE KAPSLID
Enneta seedehäireid juba enne reisi. 

3. SILICEA SEEDETRAKTIGEEL 15 X 15 ML (FOOLIUMPAKENDID)
Ränigeel leevendab kõhuvalu, iiveldust, oksendamist, puhitust ja kõhulahtisust, soodustab ärritunud seedekulgla taastumist ning vähendab kõrvetisi. Sobib kogu perele. 

4. SORBEX CAPS 396 MG
Söetabletid moodsamal kujul. 

5. URGO PLAASTRID SENSITIVE STRETCH (3 SUURUST)
Õhku läbilaskvad ja mitmes suunas venivad plaastrid. 

6. COMPEEDI VILLIPLAASTER (SEGAPAKK)
Kohene leevendus villidest põhjustatud valule. Tõrjub mustust ja baktereid ning püsib pikka aega peal. 

7. COMPEEDI VILLE ENNETAV PULK 8 ML
Nutikas lahendus villide tekke vältimiseks.

8. SCUDOTEXI REISIPÕLVIKUD
Parandavad verevoolu jalgades pika istumise ajal. Sobivad nii meestele kui ka naistele. 

9. A. REISITABLETID INGVERIGA 500 MG
Leevendus auto-, bussi-, lennuki- või laevasõidust põhjustatud iiveldusele.

10. LASTE PÄIKESEKAITSEPIIM BIONIKE DEFENCE SUN 30 125 ML
Kerge tekstuuriga päikesekaitsepiim tundlikule nahale. Lõhnaaine-, säilitusaine-, gluteenivaba, nikli suhtes testitud.

11. HÜALUROONHAPPEGA GEEL BURNJEL PÕLETUSE ESMAABIKS 80 ML
Kohene esmaabi väiksemate põletuste puhuks. Jahutab ja vähendab valu iga tüüpi põletuse korral. 

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2016. aasta juulikuu ajakirjas.